Els mosaics de les parets mitgeres del carrer Gran de Sant Andreu han recuperat la imatge original, de finals dels anys 80, després de la restauració que es va engegar el setembre del 2023. En total, s’han recuperat, netejat i consolidat 12 mosaics d’aquest carrer neuràlgic de Sant Andreu. Dues d’aquestes obres es van fer malbé el setembre del 2022. Són obra de l’artista barceloní Antoni Gabarre, que també ha intervingut en la restauració.

La reparació s’ha fet en el marc del projecte de millora de mitgeres al carrer Gran de Sant Andreu. La desafectació de les finques que sobresurten al vial va deixar un paisatge ple de parets mitgeres que són fixes a l’espai públic. Per això, l’Ajuntament de Barcelona ha dut a terme unes obres per millorar l’aspecte de les parets alhora que recupera els mosaics.

Reparar mosaics i endreçar façanes

La intervenció ha suposat recuperar, netejar i consolidar els mosaics existents a les parts baixes de les mitgeres. També s’ha endreçat la part superior de les parets eliminant o ordenant el cablatge existent. A més, s’han arranjat els paraments i en alguns casos s’han incorporat aïllants tèrmics.

Segons Marta Guitart, responsable de projectes de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida, algunes peces dels mosaics s’han pogut recuperar perquè les brigades de neteja les tenien guardades, però amb d’altres s’ha fet recerca entre els ceramistes de la ciutat per trobar-les. A través del treball amb pàtines i diferents colors s’ha aconseguit homogeneïtzar les àrees noves amb les velles. S’hi han invertit 110.000 euros.

Mosaics de trencadís inspirats en Gaudí

Els mosaics es troben al carrer Gran de Sant Andreu, concretament, als números 209, 217, 224, 229, 232, 242, 244, 286, 301, 302 i 309. L’artista responsable és el muralista, escultor i educador social Antoni Gabarre González i es van fer durant la campanya de l’Ajuntament de Barcelona ‘Faci d’alcalde’ el 1986.

Gabarre es va inspirar en Antoni Gaudí per fer les creacions. Va fer servir la tècnica del trencadís, d’agafar peces senceres i trencar-les amb un cabàs d’espart. “Volia fer aquesta tècnica perquè la gent del carrer pogués veure el que feia Gaudí i donar un aspecte més modern a les mitgeres amb un disseny d’avantguarda”, explica Gabarre.

Es creen tres rutes: de mosaics, verda i de memòria

Tot i que no tenen valor patrimonial, la importància dels mosaics es troba en un estat d’ànim sentimental i identitari del barri. És per això que s’han inclòs en el programa Petits Paisatges i s’han assenyalat amb una placa a la vorera per poder recórrer els diferents mosaics amb una ruta.

A banda d’aquest itinerari, l’Ajuntament ha creat la ruta verda de sis mitgeres més del carrer Gran de Sant Andreu. S’hi han col·locat jardineres que estan pendent de plantar i plafons verticals perquè el verd s’hi pugui enfilar. També s’està treballant en una ruta de memòria que podria veure la llum el 2026.