La Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona i TMB han organitzat l’exposició fotogràfica “600 anys de Gegants a Barcelona”. La mostra es troba a l’Espai Mercè Sala de l’estació de Diagonal. Es tracta d’un recorregut visual que homenatja els moments més històrics de sis segles de tradició i cultura gegantera.

La primera referència d’un gegant en un acte

La primera referència escrita d’un gegant a Barcelona data de l’any 1424 al ‘Llibre de les solemnitats de Barcelona’. El document, redactat pels escrivans de la ciutat comtal que deixaven constància de les celebracions, hi apareix la participació de “lo rey David ab lo giguant” a la processó de Corpus. D’aquesta manera es va registrar la primera aparició d’un gegant en un acte popular.

exposició-600-anys-gegants

La mostra fotogràfica va inaugurar-se el juliol del 2023 i des de llavors ha passat per diferents indrets de la ciutat fins a arribar a la parada de Diagonal. Fotografies, vídeos i, fins i tot, algun gegantó i capgròs es poden veure de manera gratuïta de dilluns a divendres, de 10 a 20 h. L’Espai Mercè Sala acollirà l’exposició fins al 12 d’abril.

Trobada Nacional de Gegants

L’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i i la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona, amb motiu dels 600 anys del primer gegant, celebrarà 28 d’abril una trobada nacional. La jornada permet ser molt especial per a totes les colles geganteres catalanes que es reuniran a Barcelona.

Actualment a la ciutat hi ha 35 colles oficials que fan ballar més de 100 gegants i 150 capgrossos. En la darrera dècada destaca el creixement dels gegants i capgrossos escolars, amb la participació de més de 100 centres educatius.