Busques dites de març en català? Ja hem encetat el tercer mes de l’any, el dedicat al déu de la guerra, Mart (en llatí, “Mars”). Al btv llengua hem buscat 10 refranys que singularitzen aquest mes, inestable per naturalesa. La variabilitat meteorològica ha fet néixer dites per explicar diferents situacions en el temps, així com també, per extensió, diferents situacions vitals.

Quan un mes marceja, mal temps a la vista

El març dona lloc a marcejar, un verb que serveix per descriure la variabilitat meteorològica i la inestabilitat; és a dir, si algú al juliol diu que el temps marceja vol dir que fa mal temps.

  • El març marceja: pel març el temps habitual és la variabilitat, gens de fiar.
  • Març que no marceja, tot l’any li porta enveja: si al març fa bon temps, la inestabilitat la tindrem els altres mesos de l’any.
  • Març, marçot, mata la vella i la jove si pot: és un dels refranys més populars d’aquest mes. Com a mes variable no te’n pots fiar i un cop de fred pot ser ben perjudicial per a la salut.
  • Març ventós i abril plujós fan el juny florit i hermós: si el vent de març expandeix llavors i pol·len i a l’abril plou prou, el mes de juny pot ser un més ben ple de flors.
  • Aigua de març, herba als sembrats: si plou al març s’assegura una primavera verdosa.
  • Aigua marcenca, terra herbenca.
  • En tot el mes de març, no et llevis ni un pedaç: no cal refiar-se del temps del març, ara fred, ara calor. Per tant, val més anar abrigat.
  • Pel febrer, pentina’m bé; pel març, no em toquis pas: després de la sembra de febrer, cal deixar els camps tranquils al març.
  • A mig febrer ja és jornaler i pel març ja és jornalàs: Al febrer el dia s’allarga però al març encara s’allarga més.

Rondalla marcenca i tot

Març marçot, mata l’ovella i l’anyellot i la vella a la vora del foc. Segons el Diccionari valencià-català-balear, aquesta dita té origen en una història segons la qual un pastor va riure’s del mes de març quan ja acabava i li va dir sorneguer: “Març, marçot, no m’has pogut matar cap ovella ni cap anyellot”. El mes de març li va respondre: “Calla, que amb dos que me’n queden [de dies] i dos que en manllevaré a l’abril, encara te’n mataré més de mil”; i li va treure dos dies al mes l’abril.

En aquells quatre dies hi va haver una fredorada tan acusada que van matar ovelles i anyells del pastor.