mosaic sant andreu

Han aparegut malmesos al carrer Gran de Sant Andreu dos plafons d’un mosaic de trencadís, obra dels anys 80 d’Antoni Gabarre González. En concret, les parts afectades són les situades a les parets mitgeres del números 229 i 230. Aquest dimarts encara es podien veure les restes a terra de les peces trencades.

Tenen un valor sentimental i identitari

El mosaic de trencadís està format per sis plafons situats al llarg del carrer Gran de Sant Andreu i, segons el Servei d’Arqueologia de Barcelona, el componen peces procedents de rajoles industrials de ceràmica esmaltada col·locades de forma irregular.

Realitzat al segle XX, entre els anys 1986 i 1988, l’historiador andreuenc Pau Vinyes diu que no tenen valor històric, però sí “sentimental”, perquè és identitari del barri. “Tenen la seva raó de ser, fan més bonic el carrer”, afegeix. La decoració representa motius abstractes acolorits. Dels sis plafons que conformen el mosaic cal destacar-ne un, en el qual apareix l’escut de Sant Andreu de Palomar.

Els veïns, així com diversos partits polítics, ja han fet arribar la reclamació al districte de Sant Andreu perquè restauri el mosaic, que, de fet, no és la primera vegada que es trenca. Segons els ha dit, ja n’està assabentats i s’ho mirarà.