Ediciones Paidós fa 80 anys de vida al món i celebra 45 anys a Catalunya. L’editorial és un segell de referència d’assaig de ciències socials i divulgació d’avantguarda i pensament amb 2.000 referències vives, que ha anat evolucionant i adaptant-se als nous temps. A ‘Plaça Tísner‘ hem parlat sobre el passat, el present i el futur de l’editorial amb Elisabet Navarro, directora executiva, que fa més de 20 anys que hi treballa com editora.

La feina principal d’una editora és llegir. L’Elisabet Navarro assegura que són moltes les vegades que s’ha quedat adormida llegint manuscrits, però reivindica que ser editora és molt més del que la gent pensa: “és una feina molt proactiva on has d’estar al dia de la premsa i de les xarxes, en tots els àmbits possibles”. Explica que l’objectiu principal d’un editor és “capturar les idees, els pensaments i l’aire que respira una època a través dels autors del moment i convertir-ho en llibres”. Les editorials acompanyen els autors en el procés de creació del llibres: els trien, els revisen i els fan realitat.

“Quan tu tens un segell consolidat com Paidós has de continuar publicant els autors referents que formen part d’un catàleg de prestigi com Naomi Klein, Martha Nussbaum, Steven Pinker“, diu Navarro. Però la tasca més complexa, segons l’editora, és la de captar nous autors “que estiguin començant o que estiguin consolidats i que aportin la seva particular visió del món amb les seves obres”.

Premi Paidós 2025 “per captar talent”

Les ganes d’atraure talent és el que ha mogut l’editorial a crear el Premi Paidós, un guardó internacional d’assaig en castellà dotat amb 35.000 euros, que s’entregarà el gener del 2025 i que vol commemorar els 80 anys de l’editorial. “La voluntat del premi és captar autors i autores de no-ficció de l’àmbit del pensament polític, de la filosofia, de la psicologia o de l’art”, explica Elisabet Navarro. Els autors interessats poden enviar el seu manuscrit a través del web de Paidós abans del 30 de juny.

A Paidós ja publiquem tots els llibres en paper i en llibre electrònic”
Elisabet Navarro, directora executiva d’Ediciones Paidós

L’audiollibre, en auge

Inicialment el gruix de les publicacions de Paidós eren llibres acadèmics. L’evolució del funcionament de les carreres universitàries ha fet que “els professors ja no recomanin manuals i la venda del llibre acadèmic ha caigut moltíssim“, explica Navarro.

L’editorial actualment publica totes les obres en paper i en llibre electrònic de forma simultània perquè “hem hagut d’adaptar-nos i evolucionar”, diu l’editora executiva. De fet, explica que ara és l’audiollibre el que està creixent de forma exponencial: “I és que a la gent li agrada que li expliquin llibres, que li expliquin històries”, diu.

De l’Argentina a Barcelona

Ediciones Paidós va ser fundada per dos estudiants de psicologia a l’Argentina l’any 1945, i va esdevenir una proposta pionera vinculada en temes relacionats amb la pedagogia i la psicologia infantil. Posteriorment va obrir-se a d’altres àrees com la filosofia, la sociologia o la política.

L’any 1979 Enric Folch va obrir la seu de l’editorial a Barcelona —Paidos Ibérica— i “va crear col·leccions emblemàtiques com ‘Estado y Sociedad’ o una sèrie sobre cinema”. Als anys 80, Paidós “era un segell de referència no només llatinoamericà sinó també espanyol i europeu”, diu Navarro. L’any 2000 es va integrar al Grup Planeta.