Poder visitar la reserva d’art del Museu Picasso, la sala en què es conserva el 95 % dels objectes del seu fons; conèixer les troballes que s’han fet en les excavacions arqueològiques al Born Centre Cultural i Memòria, o bé, veure el banc de germoplasma del Jardí Botànic. Són algunes de les 16 visites exclusives que proposen els espais museístics de Barcelona en el marc de l’In Museu 2024, que es fa aquest dissabte.

La iniciativa, que enguany arriba a la setena edició, vol mostrar les interioritats d’aquests equipaments. S’han programat 140 visites per a un total de 2.704 persones. Les reserves van volar a finals de febrer en qüestió d’hores.

L’obra amb retolador de Picasso

Un dels museus que s’incorpora aquest any és el Picasso, que ha organitzat visites a la reserva d’arxiu del museu i a la d’art. En aquestes sessions inèdites, als visitants se’ls ha prohibit fer fotos per no mostrar els elements de seguretat que protegeixen la sala. El públic ha pogut veure-hi articles que no acostumen a exposar-se, com llibres il·lustrats pel malagueny o planxes per fer estampes. També, una de les obres més delicades de l’artista, ‘La conversa’.

“‘La conversa’ és una obra que es va fer entre cinc i sis mesos abans de morir Picasso i que mostra que, malgrat l’edat, mantenia una gran energia com a creador i artista”, ha explicat a betevé Anna Fàbregas, responsable del departament de reserva del Museu Picasso. Fàbregas ha decidit mostrar aquesta peça als visitants perquè és una obra que normalment no s’exposa. “Està feta amb retoladors i sobre paper, i això fa que, segons marquen els protocols de conservació, per poder-la exhibir hagi d’estar un any en repòs sense estar exposada a la llum”, ha detallat Fàbregas.

El Jardí Botànic també s’estrena

Un altre dels equipaments que s’ha sumat a l’In Museu és el Jardí Botànic de Barcelona. En aquest cas les visites mostren el banc de germoplasma. Es tracta d’un espai destinat a conservar la diversitat genètica de la flora. Disposa de 3.700 registres i 2.295 taxons diferents que es conserven en condicions òptimes de temperatura i humitat.

Troballes arqueològiques, a El Born Centre Cultural i Memòria

El Born Centre Cultural i Memòria també ha participat en l’In Museu 2024. La visita ha inclòs explicacions de professors d’arqueologia de la UB, com Jordi Nadal, que participen en les excavacions que s’hi fan cada estiu. “En surt una gran quantitat de restes faunístiques que ens expliquen molts detalls de com era la societat barcelonina medieval”, ha concretat. Nadal ha posat com a exemple les banyes de cabra que s’hi han trobat. Eren el residu de les adoberies que hi havia a la zona, que treballaven amb la pell d’aquests animals.

També s’hi han trobat, afegeix Nadal, conquilles, que havien servit de monedes al Pròxim Orient durant l’edat mitjana. La troballa demostra que hi havia vinculació comercial amb aquests territoris.

Un corall i una conquilla, que havia servit de moneda al Pròxim Orient durant l’edat mitjana