antoni vila casas mecenes

(ACN) El farmacèutic, empresari i mecenes barceloní Antoni Vila Casas ha mort als 92 anys. El traspàs, confirmat amb un missatge a les xarxes per la fundació que porta el seu nom i que ell presidia, es va produir aquest divendres al vespre. “Continuarem treballant per ser dignes del seu llegat, del seu compromís amb l’art i la societat i de la seva ambició de futur”, han afirmat des de la Fundació Vila Casas.

L’empresari i col·leccionista era un dels grans mecenes de l’art català i gestionava i exhibia el patrimoni que adquiria a través de tres museus i un espai d’art: el Museu Can Framis i l’Espai Volart, de Barcelona, el Museu Can Mario, de Palafrugell, i el Museu Palau Solterra, de Torroella de Montgrí.

Antoni Vila i Casas va néixer el 27 de novembre del 1930 a Barcelona. El 1956 es va llicenciar en Farmàcia per la Universitat de Barcelona i el 1960 va ser fundador i president del consell d’administració de Laboratoris Prodes (Prodesfarma), que es va fusionar amb els Laboratoris Almirall el 1995.

Mecenes de Can Framis i l’Espai Volart

En paral·lel a la seva faceta empresarial, Vila Casas és reconegut com a filantrop i mecenes de nombroses iniciatives culturals. El 1986 va impulsar la Fundació Vila Casas —de la qual era president— amb l’obertura progressiva de tres museus d’art a Palafrugell (Can Mario, especialitzat en escultura), Torroella de Montgrí (Palau Solterra, especialitzat en fotografia) i Barcelona (Museu Can Framis i Espai Volart, dedicats a la pintura).

Medalla d’Or de la Generalitat el 2022

Vila Casas era membre del Consell Social de la Universitat de Barcelona, de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. Gràcies a la seva tasca empresarial, de divulgador de la indústria farmacèutica i de mecenes cultural, ha rebut nombroses distincions com la Gran Creu de l’Orde del Mèrit Civil (1996), la Creu de Sant Jordi (1999) o la Medalla d’Or de la Generalitat (2022).