La Biblioteca Gabriel García Márquez de Sant Martí de Provençals és la primera d’arreu de l’estat que arriba a la final nominada com a millor biblioteca del món del 2022. Fa un any de l’estrena de l’equipament i ha estat un èxit total de públic. Tant és així que els veïns l’anomenen popularment El Guggenheim de la Verneda, segons explica Neus Castellano, directora de la biblioteca, perquè si bé oficialment el barri on s’ubica és Sant Martí de Provençals, aquesta zona —on també hi ha el camp Camp Municipal de la Verneda o la comissaria Complex Policial la Verneda— sempre s’ha vinculat a la Verneda.

“Estem feliçment desbordats”

L’equipament va inaugurar la nova seu el maig del 2022 i, des de llavors, tenen una mitjana de 1.100 persones al dia. Ara bé, la nominació ha tingut com a conseqüència un boom d’usuaris, que arriben a 1.300 i 1.400 al dia. “Estem feliçment desbordats”, afirma Castellano.

La biblioteca guanyadora es donarà a conèixer el 21 d’agost en la 88a edició del Congrés Mundial de Biblioteques i Informació que se celebrarà a Rotterdam (els Països Baixos).

El jurat d’aquest premi visitarà en els pròxims dies l’espai barceloní per valorar-ho i qualificar-lo. El guardó reconeix l’edifici —primer equipament públic fet amb fusta— i també el projecte de la biblioteca.