Barcelona ha començat els treballs per construir la futura biblioteca de Sarrià aquest dimarts, 6 de juliol del 2021. Una data que entra a la història del barri, després que l’equipament hagi viscut un reguitzell d’endarreriments: la primera data d’inici d’obres rondava entre el desembre del 2017 i el gener del 2018, però no es va complir. Més tard, al 2020, la crisi del coronavirus va deixar el projecte en punt mort de nou durant uns mesos més.

Finalment, però, l’Ajuntament va licitar les obres de l’equipament a finals del 2020 i ja, al juny d’aquest 2021, van començar els preparatius per fer la biblioteca. Ara, amb l’inici dels treballs, el consistori marca al calendari l’estiu del 2023 com a data per acabar les obres i, a la tardor, per poder estrenar la nova biblioteca de Sarrià, llargament reivindicada pels veïns del barri. L’edifici tindrà 5.300 metres quadrats i costarà al voltant dels 14,6 M €, i acollirà també oficines municipals del districte de Sarrià – Sant Gervasi i una gran sala polivalent.

El nom de la biblioteca, a debat

Més enllà de les obres pròpiament dites, la biblioteca de Sarrià té una poma de la discòrdia que haurà de resoldre: com es diu. Tot i que pugui semblar un procés senzill, ja ha crispat els ànims al plenari del districte, quan el regidor del districte, Albert Batlle (PSC), va defensar acèrrimament que la biblioteca es digui J. V. Foix (en homenatge a l’històric escriptor sarrianenc) i va esclatar contra BComú, ERC i Junts per votar-hi en contra.

Els veïns de Sarrià, de la seva banda, proposen fer un debat per triar quin és el nom més idoni. L’AV Sarrià ha posat al damunt de la taula noms de dona, com els de Carme Karr, Dolors Monserdà o Núria Pompeia. En canvi, la Fundació JV Foix ha iniciat una campanya a través de les xarxes socials perquè el nom de l’escriptor s’erigeixi com a nom, també, de la biblioteca.