Diego Ojeda i Leonardo Leite són dos artistes audiovisuals i muralistes autors de ‘La capella de les campiones‘, un mural d’homenatge a les futbolistes de la selecció femenina espanyola per la fita esportiva aconseguida, però sobretot pel sacseig social provocat per la seva actitud arran del cas Rubiales. El resultat recorda els frescos de les esglésies —de fet, evoca la Capella Sixtina—, i s’ubica en un lloc ben curiós: al sostre de la galeria del Pou, entre el carrer de Carders i el Pou de la Figuera.

Un mural contra el masclisme

Ojeda i Leite estaven treballant, en col·laboració amb el Casal de Barri Pou de la Figuera, en una altra obra artística per denunciar el racisme i la xenofòbia en el futbol. Quan estaven en el procés creatiu d’aquesta peça es va produir el petó de Luis Rubiales a Jenni Hermoso. “La victòria contra Anglaterra va passar a un segon pla. És quan vam adonar-nos que aquest mural era necessari“, assegura Ojeda. L’artista creu que “les jugadores han tingut un comportament fora del camp que té més valor que guanyar un Mundial”.

Canvis de mentalitat

Per Leonardo Leitemurals com aquest poden canviar la mentalitat dels homes“. Afegeix que “el masclisme està molt arrelat a la societat i hem de fer coses per erradicar certs comportaments”. Leite afegeix que les futbolistes de la selecció espanyola “em va motivar i inspirar. Vaig decidir que les podíem representar i així mostrar a la societat el que són capaces de fer“.

Reconeixement a totes les dones

Tot i que algunes de les jugadores són reconeixibles, com és el cas d’Alexia Putellas o de Jenni Hermoso, els autors no han definit gaire les faccions perquè segons Ojeda, “homenatgem totes les dones que lluiten en els seus llocs de treball pels seus drets i contra el masclisme“.