Saló Cent Ajuntament Barcelona
Foto: Vicente Zambrano

El jurat ha donat a conèixer el veredicte dels Premis Ciutat de Barcelona 2022 en les categories d’arquitectura, urbanime i disseny i educació. El jurat ha acordat per unanimitat atorgar els guardons a Suma Arquitectura, en l’apartat d’arquitectura; a l’Associació Punt de Referència, en la categoria d’educació, i a l’Esbart Ciutat Comtal, en la de cultura popular.

Els premis, que tenen una dotació de 9.500 €, es lliuraran en un acte al Saló de Cent el proper 15 de febrer.

Suma Arquitectura, els artífexs de la Biblioteca Gabriel García Márquez

Elena Orte i Guillermo Sevillano són els arquitectes de Suma Arquitectura que rebran un dels Premis Ciutat de Barcelona 2022 pel disseny de la Biblioteca Gabriel García Márquez, de Sant Martí de Provençals. El jurat destaca que l’edifici “proporciona un refugi climàtic i un espai referencial i icònic”, i considera que “crea un espai íntim i pròxim que ens convida a repensar el futur de
les biblioteques”.

Punt de Referència, un projecte per a joves extutelats

L’Associació Punt de Referència també serà guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona d’educació pel seu projecte dedicat a acompanyar joves extutelats. L’entitat, creada el 1997, treballa per aconseguir la plena emancipació del jovent vulnerable, sobretot en els casos que surten d’un centre de protecció un cop fets els 18 anys. El jurat n’ha valorat “la seva capacitat de generar vincles i espais de seguretat emocionals, lingüístics i socials”.

Premi a l’espectacle ‘EN5D’, de l’Esbart Ciutat Comtal

L’espectacle ‘EN5D’, de l’Esbart Ciutat Comtal, també rebrà un Premi Ciutat de Barcelona de cultures populars. En aquest cas, el jurat valora “la producció d’una proposta valenta, amb una mirada innovadora de la dansa tradicional i d’arrel”. Sobretot “la voluntat de trencar estereotips i rols de gènere” en el disseny coreogràfic i de vestuari. L’Esbart es va crear l’any 1959, a Hostafrancs, i s’ha dedicat des dels seus inicis a la dansa popular i tradicional catalana.

En aquesta mateixa categoria, el jurat també fa una menció especial al calendari de celebracions del 2022 del Grup Interreligiós del Raval (GIR) per “visibilitzar la diversitat cultural i religiosa del barri”.