Barcelona acull aquests dies la competició de cant líric per a joves talents Concurs Internacional Tenor Viñas, que enguany compleix 60 anys. Els participants, que han de ser menors de 33 anys, no només aspiren a guanyar premis en metàl·lic, sinó també contractes per actuar als principals teatres i festivals d’òpera del món.

El certamen va començar al novembre amb les audicions preliminars a diversos teatres d’arreu i dels 547 cantants que van prendre part només un centenar han estat seleccionats per la fase final. D’entre ells sortiran els guanyadors del concurs que participaran en el concert final dels premiats al Liceu, amb l’acompanyament de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu el dia 29 de gener.

El llegat de Francesc Viñas

Francesc Viñas és un dels tenors catalans més destacats de la història. Especialitzat en el repertori de Wagner, va actuar als millors teatres del món a finals del segle XIX i principis del XX. Va ser, a més, el primer alumne becat al Conservatori del Liceu i mai sabrem què hauria passat si no hagués rebut aquesta ajuda.

El cert, però, és que Viñas sempre va tenir la inquietud d’ajudar els cantants joves. Anys després de la seva mort, la família va posar en marxa un concurs per mantenir viu el llegat del tenor i amb l’objectiu d’impulsar els joves intèrprets a l’inici de les seves carreres artístiques.

L’any 1963 es va celebrar la primera edició del certamen. Des d’aleshores, més de 15.000 cantants lírics de 115 països diferents han passat pel Concurs Internacional Tenor Viñas.

“L’entrevista de feina més important de la seva vida”

Des de l’organització del concurs, Arik Bellido explica al programa ‘Plaça Tísner que el jurat “no només és prestigiós, sinó que també pot obrir moltes portes”. I és que està format pels directors artístics dels principals teatres d’òpera del planeta i per artistes. Montserrat Caballé, Renata Tebaldi o Franco Corelli són algunes de les llegendes de la lírica que n’han sigut membres al llarg de la història.

Segons Bellido, pels participants la prova “és l’entrevista de feina més important de la seva vida”. Els contractes per actuacions són, de fet, part dels premis del certamen, però també hi ha bosses d’estudis i un total de 110.000 euros en metàl·lic.

És una plataforma per poder impulsar-me i que vegin i escoltin la feina que he fet durant tant de temps”
Génesis Moreno, soprano

A les sales i passadissos del Conservatori del Liceu trobem cantants, homes i dones, de diferents països i amb registres vocals diversos, que es preparen per fer una prova que pot marcar el seu futur professional. Génesis Moreno, per exemple, és una soprano que ha volat a Barcelona des de Veneçuela per participar en el concurs. “És una plataforma per poder impulsar-me i que vegin i escoltin la feina que he fet durant tant de temps”, adverteix.

El continent asiàtic és el que més participants aporta. Procedeixen principalment de països com Corea del Sud o el Japó, però també d’altres amb menys presència al certamen com Mongòlia. És d’on prové Badral Chuluunbaatar, un baríton que busca, sobretot, aconseguir una oportunitat de feina.

Hi ha, també, participants locals com la mezzosoprano Mercè Bruguera, una de les cantants catalanes que ha pres part en la competició. Explica que, per a ella, ser a la fase final del Concurs Tenor Viñas és “un reconeixement i molt meritori”.

Un documental commemora el 60è aniversari

Enguany, s’han preparat un seguit d’activitats complementàries per commemorar el 60è aniversari del certamen com taules rodones, conferències i concerts. Destaca l’elaboració del documental dirigit per Oriol Coll ‘Tenor Viñas, 60 anys de memòria musical de Barcelona’, que estrena en exclusiva betevé. També l’exposició commemorativa que organitza i acull el Gran Teatre del Liceu, comissionada per Ignasi Borrell.