ple municipal

El primer ple del 2023 a l’Ajuntament de Barcelona, el primer del 2023, ha tingut un clar enfrontament entre els socis de govern pel Pla d’usos de l’Eixample, després que tots els partits, amb el PSC al capdavant, hagin demanat a Barcelona en Comú que el retiressin de l’ordre del dia just abans de la votació. A més, ha estat l’últim ple de Jaume Collboni com a primer tinent d’alcaldia del govern d’Ada Colau. Collboni ha declinat prendre la paraula per acomiadar-se del ple. L’alcaldessa li ha retret que “el mandat encara no s’ha acabat i que hi ha encara molta feina per fer”.

15:21
   

Acord per impulsar la seu de la Fundació Jordi Savall a Barcelona

La segona declaració institucional d’aquest plenari demana reconèixer la dimensió de l’obra del mestre Jordi Savall, un dels músics vius més influents del món i un divulgador extraordinari. La declaració demana impulsar que Barcelona sigui la seu física de la Fundació Jordi Savall de Música Antiga, que serveixi per impulsar la música autòctona catalana dels períodes medieval, antic i barroc, i a la vegada ajudar les carreres de joves músics especialitzats en música antiga.

15:10
   

Suport a la candidatura de Barcelona com a Capital del Comerç de Proximitat

La primera declaració institucional del ple ha volgut agrair a la Fundació Barcelona Comerç i Vitrines d’Europe, la iniciativa i esforç per aconseguir que el Parlament Europeu hagi reconegut la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat. El plenari ha manifestat el compromís de l’Ajuntament de Barcelona per aconseguir que Barcelona sigui la primera ciutat a exercir aquesta capitalitat i, a més, poder ser seu permanent de l’Oficina Tècnica que s’ha de crear. Per això, es compromet a seguir oferint tot tipus de suport, inclòs l’econòmic, perquè sigui una realitat.

15:04
   

Collboni renuncia a acomiadar-se al ple

En el tram final del ple, s’ha presentat la moció amb caràcter d’urgència de la renúncia del primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni. El socialista ha declinat prendre la paraula, un gest “poc habitual” segons ha dit la mateixa alcaldessa, Ada Colau, que ha dit que també “és poc habitual marxar per tornar”. Colau li ha desitjat tota la sort en l’àmbit personal però li ha retret que digués que aquest mandat s’havia acabat. “En aquest ple hem vist que ens hem emplaçat a propers plenaris per qüestions que hem de resoldre, els que ens quedem ho fem per seguir treballant per la ciutat, li demano que no digui que el mandat ja s’ha acabat”, ha reblat l’alcaldessa.

15:02
   

Seguiment del mercat de l’Estrella i del contracte de neteja

ERC ha preguntat al govern municipal si farà pública abans de les eleccions la nova ubicació del Mercat de l’Estrella i la data del trasllat. La tinenta d’alcalde Janet Sanz ha anunciat que la setmana vinent es donarà a conèixer, però que primer ho volen comunicar a veïns i veïnes i als treballadors del mercat.

Per la seva banda, Junts ha reclamat la creació d’una comissió de seguiment del nou contracte de neteja a la ciutat. La regidora Francina Vila ha criticat que no s’està fent una escolta activa a la ciutadania i que cal tenir el seu ‘feedback’ per conèixer quines són les seves preocupacions en aquest àmbit. Eloi Badia (BComú) ha replicat a Vila que s’està fent un seguiment diari i s’estan fent trobades amb la ciutadania on se’ls acompanya als punts on indiquen que hi ha un grau més alt de problemàtica.

14:59
   

Prec de Ciutadans sobre les actuacions il·legals a la masia Can Masdéu

Ciutadans ha reclamat a l’alcaldessa Ada Colau conèixer quines actuacions s’han dut a terme contra les obres il·legals a la masia Can Masdéu. El president del grup municipal de Ciutadans, Paco Sierra, ha recordat que fa 6 mesos que van fer aquesta consulta i ha acusat al govern municipal d’incompliment sistemàtic de la llei de transparència. Colau li ha respòs que el districte de Nou Barris va obrir expedients sancionadors a l’entitat propietària de l’espai amb l’obligació de fer una restitució urbanística, i que actualment el procés es troba en període d’al·legacions.

14:52
   

Prec de Junts sobre el baix seguiment de la tarifa plana fiscal

El grup de Junts ha demanat al govern municipal una valoració sobre el fet que només 160 persones s’hagin acollit a la tarifa plana fiscal. El regidor Ferran Mascarell ho ha titllat de “fracàs rotund”, tot i que ha assenyalat que es tracta d’una bona iniciativa per a la ciutadania. La regidora de Comerç i Hisenda, Montserrat Ballarín, ha valorat positivament la implantació d’aquest servei malgrat les dificultats tècniques i ha assegurat que es disposa d’un pla per ampliar el servei.

14:49
   

Prec d’ERC sobre quan entraran als pisos de reallotjament les famílies afectades de la Colònia Castells

ERC ha demanat a l’alcaldessa Ada Colau quina serà la data d’entrada de les 12 famílies afectades a la colònia Castells als pisos de reallotjament del carrer Entença 292. El regidor republicà Jordi Castellana ha recordat que aquests pisos es van sortejar fa 6 mesos i fa més de 5 anys que estan buits. Colau ha assegurat que el lliurament de les claus és imminent i que resten pendents al visat de la Generalitat.

14:45
   

Prec del PP i la regidora no adscrita per garantir el Festival Jardins de Pedralbes

El PP i la regidora no adscrita, Marilén Barceló, ha fet un prec en la mateixa línia, en què demanen al govern que negociï amb la Generalitat garantir la celebració del Festival Jardins de Pedralbes. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, l’ha acceptat i ha recordat que avui la Generalitat ha convocat el concurs i s’ha compromès a resoldre’l al febrer. Martí ha explicat que l’Ajuntament ha facilitat al Departament de Presidència, de qui depèn el Palau de Pedralbes, els plecs del concurs fet en ocasions anteriors per agilitzar els tràmits. També ha desitjat que es pugui celebrar pel bé de l’oferta de festivals de la ciutat.

14:31
   

Prec de Ciutadans per garantir les dues llengües oficials

El grup de Ciutadans ha demanat al govern municipal que garanteixi l’ús de les dues llengües oficials a l’activitat administrativa i institucional: el català i el castellà. Noemí Martín demana a l’executiu que “garanteixi els drets lingüístics dels barcelonins”. Jordi Martí (PSC) li ha respòs que “és obligació dels governs fer polítiques actives per protegir les llengües que estan retrocés”.

 

14:30
   

Prec de Junts sobre l’avantprojecte de llei de serveis socials estatal 

El Grup Municipal de Junts ha instat el govern municipal a retirar l’avantprojecte de llei de serveis socials estatal per garantir que es respecti el que diu l’Estatut d’Autonomia i que per tant, no “s’envaeixin competències” que té Catalunya. L’alcaldessa Ada Colau assegura que “la llei es planteja des del màxim respecte a les competències autonòmiques”. Neus Munté, però, demana estar “amatents”, perquè hi veu una “clara violació de drets competencials”.

14:29
   

Prec d’ERC sobre les entitats de bestiari festiu i popular

El Grup Municipal d’ERC ha demanat al govern que les entitats de bestiari festiu i popular continuïn portant el programa d’activitats de Santa Eulàlia al Born. La regidora Gemma Sendra li ha reclamat que “solucioni el problema” i creu que exerceix “menyspreu cap a la cultura popular”. Des del govern, Jordí Martí i Grau (BComú), li ha respost a Sendra que al Born Centre de Cultura i Memòria, hi ha una exposició que va començar el mes de novembre i que s’allargarà encara uns mesos. Afegeix que ja se’ls ha ofert alternatives a les associacions, que, de moment, no han acceptat. 

14:12
   

No s’instarà a la revisió de la llei del “només sí és sí”

La proposició del PP per instar el govern espanyol a revisar la llei del “només sí és sí” no rebut el suport suficient i ha caigut. Li han donat suport Ciutadans, Valents, la regidora no adscrita i el mateix PP.

BComú:❌EN CONTRA. Laura Pérez. “No caurem davant la provocació ni els insults, és una llei ben fonamentada que posa el consentiment en el centre”.

PSC: ❌EN CONTRA. Rosa Alarcón. “La llei ha passat tots els tràmits parlamentaris al Congrés i és allà on s’ha de tractar”. 

ERC:❌EN CONTRA. Montse Benedí. “El problema no és la llei, és la interpretació que se’n fa. Tenim sistema judicial mancat de justícia de gènere”. 

Junts: ❌EN CONTRA. Francina Vila: “Una revisió de la llei no serveix ara per res. Tot i els problemes és una bona llei perquè posa el focus consentiment de les víctimes”.

Cs ✅A FAVOR. Julia Barea: “Hem de rectificar i fer tot el possible per canviar-ho i fer-ho ja”.

PP:.✅A FAVOR. Josep Bou. “No és de dretes ni d’esquerres, és de protegir les víctimes i la societat”.

Valents i regidora no adscrita: ✅A FAVOR. Eva Parera: “La llei no s’ha de revisar, s’ha de derogar, i les que lideren el ministeri han de dimitir i demanar perdó”.

13:51
   

Rebutjada la proposta del PSC per declarar Barcelona ciutat abolicionista de la prostitució

El ple ha rebutjat la proposta del grup del PSC per declarar Barcelona ciutat abolicionista de la prostitució i adherir-se a la Xarxa de Ciutats Lliures de Tràfic de Dones, Nenes i Nens, Destinats a la Prostitució.

BComú:❌EN CONTRA. Laura Pérez. “Ja tenim aquí el PSC de les receptes fàcils. Per què no estem parlant d’inserció laboral? Per què no parlen de com atendre les víctimes de tràfic d’éssers humans? Perquè no els interessa”.

PSC: ✅A FAVOR. Rosa Alarcón. “Saben que el discurs regulacionista és fomentar l’explotació. No podem defensar això. No podem regular dones traficades i explotades”. 

ERC:❌EN CONTRA. Montse Benedí. “Allò desitjable seria una societat sense prostitució, però no podem oblidar les dones que l’exerceixen, per això apostem per una regulació”.

Junts: ✅A FAVOR. Francina Vila: “No volem que la nostra ciutat sigui un dels bordells més importants d’Europa”. 

Cs ❌EN CONTRA. Julia Barea: “Vostès poden prohibir, però no deixarà d’existir. Treballin per regular”.

PP:.✅A FAVOR. Óscar Ramírez. “Vostès ens presenten una proposició que deixa palesa la diferència entre socis de govern. Però estem a favor de l’abolició de la prostitució”.

Valents i regidora no adscrita: ✅A FAVOR. Eva Parera: “El vot és favorable. Ara bé, Tenim un prostíbul a cel obert al Raval. Passin pel carrer d’en Robadors”. Marilén Barceló: “ A favor, però prohibir sense alternatives no servirà de res”.

13:19
   

S’insta l’Ajuntament i la Generalitat a comprar la Casa Orsola

S’ha aprovat la proposició de BComú que insta Lioness Inversiones, coneguda com a Casa Orsola, a negociar amb els veïns de la finca i els seus representants per renovar els contractes de lloguer i oferta social obligatoris d’acord amb la legislació vigent. A més reclama al govern municipal i la Generalitat a estudiar l’adquisició de la finca que no suposi l’enriquiment de l’empresa propietària.

BComú: ✅A FAVOR. Lucía Martin. “El 2021 ja vam adquirir 30 finques, totes a preu per sota de mercat. La solució no aquesta, posem-nos mans a l’obra”. 

PSC: ✅A FAVOR. Rosa Alarcón. “Tots aquests problemes ens els podríem haver estalviat perquè l’any 2021 no van intervenir”. 

ERC: ✅A FAVOR. Eva Baró. “Quan van poder comprar l’edifici no ho van fer. Fem autocrítica, fa temps que demanem establir zones preferents de tanteig i retracte”.

Junts: ✅A FAVOR. Neus Munté: “La nostra valoració ha estat i continua sent crítica en matèria d’habitatge, però votem a favor”.

Cs ❌EN CONTRA. “És una iniciativa amb un aire chavista, que recorda a l’‘exprópiese’”.

PP: ❌EN CONTRA. Óscar Ramírez. “La situació d’aquests veïns és comuna, però el govern els dona suport perquè darrere hi ha el Sindicat de Llogateres”. 

Valents i regidora no adscrita: ❌EN CONTRA. Óscar Benítez. “Vostès qui s’han pensat que són? És una transacció entre l’oferta i la demanda”.

12:51
   

Es tomba la proposició per impedir el padró en domicilis ocupats

S’ha rebutjat la proposició del Grup Municipal de Valents per demanar la impossibilitat d’empadronar-se en un domicili ocupat il·legalment. 

BComú: ❌EN CONTRA. Marc Serra. “Sap que la proposta és il·legal i atempta contra els drets més bàsics. No és una protesta de Valents, és una proposta de covards”.

PSC: ❌EN CONTRA. Albert Batlle. “La proposició no aporta solucions efectives ni legals”. 

ERC: ❌EN CONTRA. Eva Baró. “Està demanant que Barcelona se salti la llei, tothom sense excepció ha d’estar empadronat. La seva proposta és bastant inhumana”.

Junts: ❌EN CONTRA. Neus Munté: “Podem estar parcialment d’acord amb una part del text però no es pot impedir el padró”.

Cs ❌EN CONTRA. Julia Barea. “Una administració ha de ser valenta”.

PP: ✅A FAVOR. Josep Bou. “La protecció del dret a a la propietat és una prioritat.”

Valents i regidora no adscrita: ✅A FAVOR. Eva Parera. “Instem el govern que faci un llistat de persones empadronades en domicilis ocupats il·legalment.”

12:33
   

Cau la proposició de Cs sobre l’agermaneament amb Tel-Aviv

La proposició de Ciutadans no ha prosperat després de rebre el vot contrari de BComú i ERC i l’abstenció del PSC. Els taronges han demanat mantenir l’agermanament amb Tel-Aviv i rebutjar l’antisemitisme i condemnar moviments de boicot al país. BComú, ERC i PSC han acusat a Cs de voler adulterar un debat que ha sorgit des de la ciutadania a través del reglament de participació.

BComú: ❌EN CONTRA. Laura Pérez. “Votem en contra de l’intent de boicot que es vol fer d’un debat que s’ha promogut des de la ciutadania”.

PSC: ⬛ABSTENCIÓ. Laia Bonet. “Estem en contra del trencament de cap conveni de col·laboració. Ara bé, el que no s’hi val és fer trampes i adulterar el debat”. 

ERC: ❌EN CONTRA. Rosa Suriñach. “No entrarem en aquest debat, compartim la necessitat de mantenir una bona entesa amb tots els pobles”.

Junts: ✅A FAVOR. Jordi Martí Galbis: “Aquest agermanament és un instrument per aprofundir en les relacions culturals amb les ciutats del món”.

Cs ✅A FAVOR. Noemí Martín. “Colau crea problemes on no n’hi ha. L’últim és impulsar una recollida de firmes per trencar l’agermanament amb Tel-Aviv”.

PP: ✅A FAVOR. Josep Bou. “Em preocupa que la Sindicatura de Greuges estigui a favor de trencar l’agermanament”.

Valents i regidora no adscrita: ✅A FAVOR. Eva Parera. “És un rebuig ideològic, no ho emmascarin i diguin directament el que pensen”.

12:03
   

Cau la proposició per un Pla d’usos de l’Eixample limitat als eixos verds

Queda rebutjada la proposició de Junts en què instava el govern a modificar el Pla d’usos de l’Eixample perquè la regulació se centri als eixos verds i a carrers com Enric Granados. El ple retorna al debat anterior, en què PSC i BComú s’han enfrontat, i els socialistes han votat amb Junts.

BComú: ❌EN CONTRA. Janet Sanz. “Hi havia consens veïnal i comercial amb el Pla d’usos de l’Eixample. Ja hi ha cirurgia fina, ja hem fet dos tipus de carrers. Què volen fer vostès amb Sant Antoni?”

PSC: ✅A FAVOR. Laia Bonet. “Hi ha temps per al Pla d’Usos, aprofitem-lo”.

ERC: ❌EN CONTRA. Eva Baró. “Volen la mínima restricció. Siguin clars, el seu model és el de la barra lliure”. 

Junts: ✅A FAVOR. Joan Rodríguez: “Creiem que aquesta proposta recull l’essència del Pla d’usos que volem per a l’Eixample.”

Cs ⬛ABSTENCIÓ. Paco Sierra. “Estem molt propers al vot a favorable per seguir treballant per una regulació ben feta.”

PP: ⬛ABSTENCIÓ. Óscar Ramírez. “Hem assistit a la mostra més evident de la incapacitat per governar d’aquest govern municipal.”

Valents i regidora no adscrita: ❌EN CONTRA. “Necessitem mirada quirúrgica i amb el consens dels veïns.”

11:35
   

Mesures insuficients per resoldre el soroll nocturn

Arrenca la part d’impuls i control amb la proposició d’ERC que demana constatar que les mesures impulsades pel govern municipal no són suficients per resoldre el problema del soroll nocturn. Reclamen seguir ampliant les zones acústiques tensionades en horari nocturn. Hi han votat a favor els grups de govern, en contra Valents i el PP s’hi ha abstingut.

BComú: ✅A FAVOR. Eloi Badia. El principal problema de la contaminació acústica és el trànsit, i també la saturació urbanística. Cal regular usos i horaris.”

PSC: ✅A FAVOR. Albert Batlle. “Votem a favor amb plena consciència i no perquè ens ho proposi vostè, sinó perquè ja és el que estem fent.”

ERC: ✅A FAVOR. Ernest Maragall. “El govern no s’adona que el seu vota favorable constata el seu fracàs.” 

Junts: ✅ Joan Rodríguez: “Cal millorar la inspecció i fer complir les ordenances.”

Cs: ✅A FAVOR. Paco Sierra: “Els responsables del soroll nocturn no són els capitalistes despietats, són els ocupes subvencionats, vagi a Can Vies.”

PP: ⬛ABSTENCIÓ. Josep Bou: “El veritable problema és l’incivisme i ja tenim normativa per això.”

Valents i regidora no adscrita: ❌EN CONTRA. Óscar Benítez: “Barcelona és una ciutat restrictiva amb normes poc adequades.”

11:12
   

Es retira de la votació el Pla d’Usos de l’Eixample

Tensió al ple en el debat del Pla d’Usos de l’Eixample. BComú, al govern, ha retirat el punt de la votació després d’un dur enfrontament amb el PSC, en què els socialistes s’han posicionat en contra del Pla i han demanat, juntament amb la resta de partits a l’oposició que es retirés el pla de l’ordre del dia per seguir-lo negociant.

BComú. Janet Sanz : “Som a temps i val la pena aprovar aquest pla, que és el pla dels veïns i comerciants. Allargar el debat no serveix de res”.

PSC. Laia Bonet : “Vostès han jugat a enfrontar, ja n’hi ha prou d’inventar enemics i lobbies”. “ Apel·lo que retirin avui la votació al Pla d’usos”.

ERC. Jordi Coronas: “El que sorprèn és veure que el PSC ha decidit fer oposició saltant de l’alcaldia”.”Si perdem l’Eixample, perdem Barcelona”. 

Junts. Jordi Martí: “Senyora Sanz, vostè demana consens. Reculli el guant. Si no retiren el punt, Junts hi votarà en contra”.

PP. Óscar Ramírez: “Assistim una vegada més a la divisió d’aquest govern municipal. Retirin el punt”

Cs. Paco Sierra : “Estem assistint a un espectacle lamentable”.

Valents i regidora no adscrita. Óscar Benítez : “Es volen carregar el teixit econòmic”. “Això és un autèntic caos”.

10:47
   

Pla especial per prohibir cuines i súpers fantasma

S’aprova el Pla especial per prohibir cuines i súpers fantasma amb el suport dels dos grups del govern, BComú i PSC i ERC.

BComú i PSC: ✅A FAVOR. Janet Sanz (BComú): “És una pla per protegir el veïnat i perquè les entregues a domicili es facin sempre de forma ordenada”.

ERC: ✅A FAVOR. Jordi Coronas: “Les ‘dark kitchen’ són el que és Amazon amb el comerç de proximitat. Han d’existir però amb regulació específica”.

Junts: ❌EN CONTRA. Francina Vila: “És una cortina de fum per tapar els errors comesos a les Corts i la Verneda. Aquests negocis moltes vegades són activitats complementàries al comerç de proximitat ”.

Cs: ❌A FAVOR. Paco Sierra: “És una mesura intervencionista, el mercat es regula sol”.

PP: ❌A FAVOR. Óscar Ramírez: “Volem prohibir i no regular, i asfixien la restauració”.

Valents i no adscrita: ❌A FAVOR. Óscar Benítez: “És un pla d’usos poc rigorós i fa perdre competitivitat als restaurants”.

10:27
   

S’aprova definitivament la modificació de l’ordenança de la ZBE 

El Ple ha aprovat la modificació de l’ordenança de la ZBE, amb els vots a favor del BComú, el PSC i ERC i amb l’abstenció de Junts i Ciutadans. El PP, Valents i la regidora no adscrita Marilén Barceló hi han votat en contra. La modificació amplia els criteris d’excepció per a la ZBE —persones amb pocs recursos o a punt de la jubilació— i amplia de 10 a 24 el nombre d’autoritzacions anuals per circular per la zona restrictiva amb un vehicle contaminant.

BComú i PSC: ✅ A FAVOR. Eloi Badia (BComú): La modificació “amplia els criteris de la ZBE” i amplia les excepcions a “famílies amb pocs recursos i persones a punt de jubilar-se”.

ERC: ✅A FAVOR. Maz Zañartu: “Agraïm les modificacions que s’han fet, però reclamem un calendari clar d’aplicació de la ZBE”.

JUNTS : ❌EN CONTRA. Francina Vila: “Segurament hi ha hagut millores, pero no és el que nosaltres hauríem votat”.

CIUTADANS: ABSTENCIÓ. Paco Sierra: “Volem posar de manifest que hi ha col·lectius, com els autònoms o les pimes que no es troben entre les excepcions”.

PP: ❌EN CONTRA. Óscar Ramírez : “Està mal plantejada. És una còpia de l’ordenança declarada nul·la pel TSJC”.

VALENTS:  ❌EN CONTRA. Óscar Benítez. “Avui es demostra la seva miopia i la seva lluita contra el vehicle privat.

REGIDORA NO ADSCRITA: ❌EN CONTRA. Marilén Barceló: “Els agrada més la prohibició. Darrere d’això hi ha una fixació contra el vehicle privat”.

10:11
   

Barcelona, membre de Rainbow Cities Networks

S’aprova que Barcelona s’adhereixi a l’associació Rainbow Cities Networks per a l’intercanvi de bones pràctiques, accions i iniciatives per augmentar l’impacte de les polítiques LGTBI locals.

10:05
   

Minut de silenci en solidaritat amb Algecires

El plenari comença amb un minut de silenci en solidaritat a les víctimes de l’atemptat a Algesires, que s’investiga com a atemptat terrorista i en què hi va haver un mort i quatre ferits. L’alcaldessa Ada Colau ha explicat que el minut de silenci s’ha fet d’acord amb tots els grups, i com a ciutat que també ha patit un atac terrorista. 

10:01
   

Comença el ple

Arrenca el primer ple del 2023 a l’Ajuntament de Barcelona. Jaume Collboni s’acomiada de l’acta de regidor i del càrrec de primer tinent d’alcalde en aquest plenari per centrar-se en la cursa electoral a l’alcaldia. Pel que fa les votacions, es manté la que busca aprovar el Pla d’usos de l’Eixample, tot i que no en té els vots garantits. També es preveu aprovar el Pla especial per prohibir cuines i súpers fantasma i l’ordenança que regula i blinda la ZBE.

09:56
   

Les propostes dels grups

En la part d’impuls i control, ERC portarà a votació una proposta per constatar que les mesures aplicades per resoldre els problemes de soroll no han estat suficients. Junts demanarà modificar el Pla d’usos de l’Eixample i limitar-lo als futurs eixos verds i carrers amb concentració d’activitats. D’altra banda, Ciutadans buscarà que el Ple defensi una bona entesa amb Israel i es mantingui l’agermanament amb Tel-Aviv.
El PP portarà a debat la llei del “només sí és sí” i en demanarà la revisió, mentre que Valents reclamarà la impossibilitat d’empadronar-se a un domicili ocupat il·legalment. Els dos partits de govern també presentaran proposicions d’impuls. BComú demanarà instar Lioness Inversiones a negociar amb els veïns de la Casa Orsola. Per la seva banda, el PSC vol declarar Barcelona ciutat abolicionista de la prostitució.

09:47
   

Incògnita amb el Pla d’usos Eixample

El Ple manté en l’ordre del dia l’aprovació definitiva del Pla d’usos de l’Eixample tot i que, “a priori”, no té els suports garantits perquè prosperi. Els dos socis de govern, BComú i PSC, tenen una pugna oberta per quina regulació s’aplica al barri de Sant Antoni. Fins a última hora es buscarà un acord que salvi un pla que vol limitar l’obertura de restaurants, comerços amb degustació, discoteques, supermercats petits i botigues de conveniència per evitar-ne la saturació.
També passarà pel plenari el Pla especial d’activitats vinculades al repartiment a domicili, que veta els supermercats fantasma a tota la ciutat i limita les cuines fantasma a la Zona Franca. A més, es portarà a aprovació definitiva la nova ordenança de la zona de baixes emissions després que el TSJC tombés la regulació vigent. La normativa busca blindar la ZBE abans que el Tribunal Suprem dicti una sentència que pugui anul·lar la primera ordenança

09:40
   

Comiat de Jaume Collboni del govern

El primer ple del 2023 a l’Ajuntament de Barcelona, aquest divendres a les 10 h, és l’últim de Jaume Collboni com a primer tinent d’alcaldia del govern d’Ada Colau. El líder socialista va anunciar aquest dilluns que deixa l’executiu municipal i el consistori per centrar-se en la campanya de les eleccions municipals 2023. En la part final del ple es prendrà coneixement de la renúncia i caldrà veure si Collboni pren la paraula o no. La decisió de l’encara primer tinent d’alcaldia de sortir del govern municipal ha rebut crítiques de la resta de grups, també dels seus socis de Barcelona en Comú. L’alcaldessa va rebre amb “perplexitat” l’anunci de Collboni i creu que és “poc seriós i contradictori”. Tot i la renúncia, el PSC seguirà al govern municipal. Aquest dijous, Colau ha signat un decret per delegar en Laia Bonet les àrees de Collboni sense ser primera tinenta d’alcaldia.