ple investidura barcelona 2023

Ja s’han donat a conèixer els noms dels guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona 2022 en les categories de literatura catalana, traducció, literatura castellana i Agustí Duran i Sanpere d’assaig, humanitats i història de Barcelona. Esteve Miralles, Juan Gómez Bárcena i Jordi Coca són alguns dels guardonats.

Els premis han reconegut la tasca d’autors i escriptors des del 1949. El 2020, de forma excepcional per la pandèmia, es van substituir per les beques Premis Barcelona 2020. L’any següent, el 2021, els premis van tornar i també es van mantenir les ajudes econòmiques per al teixit cultural de la ciutat.

Esteve Miralles, premi en la categoria de literatura catalana

L’obra ‘El meu amic’, d’Esteve Miralles, ha estat la guanyadora. El jurat, format per Esteve Plantada, Llucia Ramis, Alba Sabaté, Víctor Garcia i Albert Pijuan en destaca “haver entrellaçat una història personal amb el retrat social i polític de la Catalunya de les darreres tres dècades”, amb “una depuració d’estil exemplar”.

Josefina Caball, premi en traducció en llengua catalana

Josefina Caball és la guanyadora del guardó per la traducció al català de l’obra ‘El color porpra’, d’Alice Walker. El jurat, integrat per Míriam Cano, Marc Rubió, Marta Hernández Pibernat, Xènia Dyakonova i Alba Dedeu, en destaca “l’estil fresc i viu” i la “versemblança i l’atreviment de l’aposta lingüística”.

Juan Gómez Bárcena, premi en la categoria de literatura castellana

El “treball del llenguatge i el temps molt sotisficat” ha convençut el jurat per atorgar el premi de literatura castellana a Juan Gómez Bárcena, per l’obra ‘Lo demás es aire’, publicada per Seix Barral. El jurat està format per Esther Zarraluki Rubió, Ana María Iglesia Pagnotta, Miqui Otero, Pablo Martín Sánchez i Neus Botellé. Destaquen que la novel·la “aconsegueix condensar en les vides d’un petit poble les experiències, les contradiccions i els anhels més universals”.

Jordi Coca, premi Agustí Duran i Sanpere d’assaig, humanitats i història de Barcelona

Finalment, Jordi Coca ha estat guardonat amb el premi Agustí Duran i Sanpere d’assaig, humanitats i història de Barcelona per l’obra ‘El teatre de Shakespeare en el seu context’. El jurat, en aquest cas format per Najat El Hachmi, Pau Pedragosa, Oriol Nel·lo, Èlia Llach i Pau Alsina, han destacat que el llibre ofereix una “lectura desmitificadora d’un dels grans autors de la literatura universal”.

Els guardons tenen una dotació econòmica de 9.500 euros i es lliuraran en una cerimònia que es farà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.