L’Esbart Ciutat Comtal té més d’un miler de vestits d’època, sabates i altres complements de vestuari que corren el risc de malmetre’s a causa de la humitat ambiental que hi ha en el soterrani on actualment estan emmagatzemats. L’entitat dansaire és l’únic esbart d’envergadura de la ciutat que ara mateix no té espai propi i està en espera que l’Ajuntament els n’assigni un.

Un soterrani gran però amb problemes d’humitat

El local on l’esbart santsenc guarda el seu patrimoni material des de principis del 2021 és el soterrani de la parròquia de Santa Dorotea, al barri de la Font de la Guatlla. És un espai de més de 100 metres quadrats però té els sostres massa baixos per instal·lar-hi penjadors de roba a diverses altures i maximitzar així la capacitat d’emmagatzematge.

Per entrar al soterrani cal fer-ho a través del pati de l’Escola Magòria i, això, expliquen les responsables de l’entitat, en dificulta l’accés. “Estem molt agraïdes amb el mossèn de la parròquia per haver-nos cedit el soterrani, però no és el lloc més adient perquè es tracta d’una planta -1 i hi ha molta humitat. Tanta que ja hem hagut de llançar algunes caixes de sabates perquè s’havien florit i instal·lar-hi deshumidificadors per tot arreu per intentar que els fongs no colonitzin els teixits de la roba”. Ha explicat a betevé la presidenta de l’Esbart Ciutat Comtal, Eva Campabadal.

Hem hagut d’instal·lar desumidificadors per evitar que el vestuari se’ns floreixi”
Eva Campabadal, Esbart Ciutat Comtal

L’entitat dansaire té més de 60 anys de trajectòria i durant tot aquest temps ha generat més d’un milers de vestits d’època. “El valor del vestuari que hem aconseguit tenir és incalculable perquè en confeccionem de nou per cada espectacle i perquè el vestuari tradicional català té moltes peces i complements”, diu Campabadal, “tot i que sí podem quantificar el valor de la feina de les documentalistes, dissenyadores i modistes que ens ajuden a confeccionar els vestits, ja que en cada espectacle que estrenem ens gastem uns 10.000 euros, només en vestuari.”

Un trasllat forçós mentre esperen un espai municipal definitiu

L’esbart va haver de deixar el local que tenien llogat durant la pandèmia de la covid perquè no podien seguir pagant-ne el preu. Llavors, l’entitat va signar un conveni amb el Secretariat de Sants i van traslladar al Casinet d’Hostafrancs els assajos de l’escola i del cos de dansa. Gràcies al teixit associatiu del barri van aconseguir també que la parròquia de Santa Dorotea els cedís el soterrani que actualment utilitzen com a magatzem per guardar el vestuari i els decorats. No obstant això, es tracta d’una mesura provisional mentre esperen que el districte de Sants-Montjuïc els assigni en el futur un local propi definitiu.

Així i tot, donat l’estat ambiental del soterrani, l’entitat tem que el vestuari es pugui malmetre abans de tenir un espai propi, per això voldrien que el districte accelerés el procés. “Entenem que hi ha altres prioritats, però ens reivindiquem com una entitat viva i que dinamitza el barri des del punt de vista cultural i econòmic. Per això creiem que ens mereixem tenir aviat el nostre espai”, reivindica Campabadal.

Ens mereixem un espai propi per la nostra trajectòria i per la nostra vinculació amb el barri”
Eva Campabadal, Esbart Ciutat Comtal

Un bon lloc per instal·lar-se, asseguren des de l’esbart, seria el nou equipament que s’hauria de construir a la cantonada dels carrers de la Diputació i de Tarragona. Un projecte, però, que ni tan sols està redactat i del que no hi ha ni pressupost ni data prevista.