“M’ha ajudat a relativitzar i a treure pes a coses que potser no són tan greus”. Qui diu això és la Lourdes Martín, voluntària del programa de mentoria Referents, de l’Associació Punt de Referència per a joves tutelats i extutelats, que tot just ara fa 25 anys. Des de fa mig any es troba un cop per setmana amb en Brahim. Passegen, xerren, visiten la ciutat i, quan cal, també fan gestions. Assegura que fer de mentora d’en Brahim també li ha permès conèixer la seva realitat i empatitzar amb joves com ell.

Complir els 18 anys, el maldecap dels joves estrangers tutelats

La mare barcelonina d’en Brahim

En Brahim va arribar del Marroc quan tenia 15 anys. Ha viscut uns anys en un centre sota la tutela de la Generalitat i també en un pis amb altres joves extutelats. Ara, ja amb 19 anys, viu en un pis de lloguer i estudia un grau mitjà de restauració. En el seu cas, trobar la Lourdes ha estat com trobar “una mare”. Diu que l’ajuda amb la llengua, a fer deures quan en té però també diu que se sent en confiança “per explicar-li les meves coses personals”.

Les mentories impacten positivament en el benestar emocional dels joves i dels voluntaris
Rita Grané, directora Punt de Referència

Agents de canvi

El projecte de mentoria de l’Associació Punt de Referència ha impactat positivament no només en el Brahim i en la Lourdes. També ho ha fet en l’entorn més proper de la Lourdes. Aquesta voluntària creu que els joves tutelats i extutelats “no tenen una bona acceptació social” i per això intenta cada vegada que pot “introduir aprenentatges de la mentoria a les converses amb familiars o gent del barri. Creu que és el gra de sorra que pot aportar en una societat racista. Rita Grané, directora de l’Associació Punt de Referència, assegura que aquests programes impacten també en la comunitat i milloren la cohesió social.

Benestar emocional de la mentoria

Grané afirma que amb el programa Referents busquen referents positius per a aquests joves “en qui puguin confiar”. Afirma que relacions de mentoria com aquestes fan augmentar l’autoestima dels mentorats i, a banda, creen xarxes de suport que els han d’oferir més oportunitats en el futur. I afegeix que també milloren l’autopercepció de la persona voluntària. Aquesta entitat busca voluntaris que acompanyin joves i recomana entrar al seu web per a tothom qui hi pugui estar interessat.