El Museu Picasso de Barcelona ha creat una exposició que repassa la trajectòria de Pablo Picasso a través de la fotografia. La mostra s’ha fet en col·laboració amb el Museu Picasso de París. El 40 % de les obres són inèdites. En algunes hi apareix l’artista, com la imatge en què Picasso està d’esquenes a la càmera tot envoltat de paparazzis. Es tracta d’una escena del 1957 a la ciutat de Cannes, on ell era jurat al festival de cinema. En d’altres imatges, en canvi, no hi apareix perquè estan fetes per ell mateix.

Fotografies properes

Totes les fotografies mostren elements propers a Picasso, tot i que les temàtiques són diverses. A més, algunes després li servien per treballar-hi altres tècniques. Hi ha, per exemple, fotografies de paisatges familiars, com ara el d’Horta de Sant Joan, que després va convertir en un quadre cubista. També hi ha retrats de persones estimades, com la seva primera dona, la ballarina Olga Khokhlova que posteriorment va convertir en un dibuix fet amb tinta. Fins i tot hi ha l’Esmeralda. Era una cabra que tenia com a mascota i que va immortalitzar en una escultura que va col·locar al seu jardí i que també es pot veure a l’exposició.

En d’altres imatges apareix el propi artista, ja sigui perquè ha estat retratat per altres amics i fotògrafs o bé perquè s’ha retratat ell mateix. Una de les tècniques utilitzades és la d’aparèixer a la fotografia a través del reflex d’un mirall.

L’exposició es podrà veure fins al 24 de setembre al Museu Picasso de Barcelona. L’equipament ja pensa en properes mostres, una de les quals tractarà un altre aspecte menys conegut del polifacètic artista: la poesia.