La plaça de Sant Jaume ha acollit la tradicional diada castellera per la Mercè 2019 amb les colles convidades. Aquest any, els Castellers de Barcelona han estat els amfitrions de la Diada, que celebren el 50è aniversari, i les colles convidades han estat els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca.

Els de Barcelona han marxat de la diada sense assolir el 4d9 amb folre, que s’ha quedat en intent desmuntat. De moment, els de la camisa vermella no han carregat cap castell de nou aquesta temporada. Els Minyons també han tingut una mala passada després de patir una caiguda quan han intentat el 3d9 amb folre i agulla. Els serveis sanitaris han hagut d’atendre alguns castellers que, finalment, han estat baixa durant la resta de la jornada. De la seva banda, els Castellers de Vilafranca han apostat per una tripleta de nou. Els verds han patit especialment en aixecar la torre de nou amb folre i manilles.

Taula de castells

Castellers de Barcelona (@CdBCN): 7d8, id4d9f, 3d8, 4d8, p5, ip5

Castellers de Vilafranca (@Verds): 4d9f, 2d9fm, 3d9f, p8fm

Minyons de Terrassa (@Minyons): 2d9fm, i3d9fa, 3d9f, 5d8, p7f

15:53
   

Les tres colles fan pilars conjunts

Després de l’actuació de cada colla, totes tres, els de Barcelona, Vilafranca i Terrassa, han fet pilars conjunts per acomiadar la diada. Finalment, els de Barcelona han fet el tradicional pilar al balcó amb què han conclòs la jornada.

15:51
   

Els Minyons descarreguen el pilar de set per acomiadar la Mercè

La colla castellera de Terrassa ha descarregat un pilar de set amb folre i ha tancat així la seva actuació per la diada històrica de la Mercè.

15:49
   

La colla barcelonina s’acomiada amb dos pilars de cinc íntegrament femenins

Els Castellers de Barcelona han decidit fer dos pilars de cinc integrats només per dones per reivindicar el paper femení en el món castellers. Una de les construccions, però, ha quedat en intent perquè ha acabat caient.

15:37
   

Els turistes, sorpresos pels castells

La plaça de Sant Jaume és un indret freqüentat per turistes i aquest diumenge els que passejaven per la zona s’han trobat amb la diada històrica de la Mercè. Molts s’han mostrat sorpresos per l’alçària de les construccions.

15:35
   

Els Castellers de Barcelona descarreguen un 4d8 en tercera ronda Els últims a actuar han estat els Castellers de Barcelona, que han tancat la tercera ronda amb un 4d8 descarregat. Ara serà el torn dels de la camisa vermella i dels Minyons per aixecar pilars grans i tancar les seves actuacions.

15:30
   

Els Minyons descarreguen el 5d8

Els Minyons de Terrassa han aixecat en tercera ronda un 5d8 que han descarregat malgrat la tremolor de la construcció durant la baixada.

15:13
   

Els verds aixequen un pilar de vuit per acomiadar la diada de la Mercè

Els Castellers de Vilafranca han tancat la seva actuació amb un pilar de vuit amb folre i manilles per acomiadar la diada de colles convidades de la Mercè. És el segon de la temporada que descarrega la colla. El primer va ser per la diada de Sant Fèlix.

14:55
   

Els de Barcelona descarten el 4d9f

Després de l’intent desmuntat en segona ronda, els Castellers de Barcelona han descartat tirar amunt el 4d9f i han apostat pel 3d8, que han descarregat amb èxit. És el novè de la temporada que fan els de la camisa vermella.

14:48
   

Els Minyons coronen el 3d9f tot i les dificultats

Els Minyons de Terrassa han hagut de treballar de valent per descarregar el 3d9f, un castell que tenen assumit però que després de la caiguda en segona ronda els ha fet patir una mica.

14:38
   

Els verds arriben als 900 castells de nou i de gamma superior

Els Castellers de Vilafranca han coronat l’onzè 3d9f d’aquesta temporada, amb què arriben als 900 castells de gamma superior. Els de la camisa verda han portat tres castells de nou a la plaça de Sant Jaume per aquesta Mercè 2019.

14:27
   

Peu desmuntat dels verds

En tercera ronda, els Castellers de Vilafranca han desmuntat el peu del 3d9f i tornaran a intentar la construcció seguidament.

14:22
   

Comença la tercera ronda

14:18
   

Intent desmuntat dels Castellers de Barcelona 

Els Castellers de Barcelona han fet un intent desmuntat del 4d9f. De moment, aquesta temporada no han assolit cap construcció de nou.

14:11
   

Es reprèn la segona ronda després d’uns 25 minuts aturada

La diada s’ha reprès després de 25 minuts, aproximadament, en què s’ha aturat mentre els serveis sanitaris atenien alguns membres dels Minyons de Terrassa. Els Castellers de Barcelona tancaran la segona ronda amb un 4d9f.

14:07
   

Els Minyons deliberen amb quines construccions continuar

Després de la caiguda del 3d9fa, els Minyons de Terrassa estan deliberant quines construccions faran en tercera i quarta ronda, tenint en compte que tenen alguns castellers lesionats que no podran continuar en aquesta diada de la Mercè.

13:57
   

La Diada es manté aturada

A hores d’ara, la Diada continua aturada després de la caiguda dels Minyons de Terrassa. Un cop es reprengui la jornada, els Castellers de Barcelona seran els encarregats de tancar la segona ronda.

13:51
   

Els serveis sanitaris atenen alguns dels Minyons

La diada s’ha aturat mentre els serveis sanitaris atenen alguns dels membres dels Minyons de Terrassa que podrien haver pres mal després de la caiguda del 3d9fa.

13:48
   

Els Minyons fan llenya amb el 3d9fa

Després de l’intent desmuntat, els Minyons de Terrassa han acabat fent llenya amb el 3d9fa. Tot i que l’enxaneta ha fet l’aleta del castell no es pot comptar com a carregat perquè no ha arribat a desmuntar-se la construcció exterior i no han pogut coronar l’agulla.

13:38
   

L’anècdota del primer pilar dels Castellers de Barcelona

Entre els membres de la colla barcelonina presents a la diada hi ha Nicolau Barquet, que va ser un dels fundadors dels Castellers de Barcelona. Amb motiu dels 50 anys dels de la camisa vermella, Barquet ha recordat com va ser el primer pilar de la colla i ha confessat que només eren set castellers per tirar-lo amunt.

13:36
   

Intent desmuntat dels Minyons de Terrassa en segona ronda 

Els Minyons de Terrassa han fet un intent desmuntat del 3d9 amb folre i agulla en segona ronda.

13:27
   

Els verds descarreguen el segon 2d9fm d’aquesta Mercè amb dificultats

Els Castellers de Vilafranca han descarregat el 2d9fm tot i que la construcció ha patit sobretot a la part baixa del castell. És el castell de gamma extra que més vegades s’ha vist a la plaça de Sant Jaume i el segon d’aquesta diada història de la Mercè 2019.

13:18
   

Els Castellers de Barcelona celebren mig segle

Aquesta diada de la Mercè arriba en any especial per als Castellers de Barcelona, perquè celebren 50 anys d’història. Al llarg del 2019, han organitzat activitats per celebrar l’aniversari.

13:11
   

Comença la segona ronda

13:11
   

La colla barcelonina descarrega el primer 7d8 de la temporada
Després d’un intent desmuntat, els Castellers de Barcelona han descarregat el 7d8, el primer que estrenen aquesta temporada i que no descarregaven des del 2015. Tot i que el castell ha tremolat l’han acabat assolint amb èxit.

13:00
   

Intent desmuntat dels Castellers de Barcelona

Els Castellers de Barcelona han fet un intent del 7d8 per tancar la primera ronda que han acabat desmuntant.

12:50
   

Plaça plena a vessar

Milers de persones s’han acostat a veure la diada històrica de la Mercè. La plaça de Sant Jaume és plena a vessar de gent que vol veure l’actuació de la colla barcelonina i les dues colles convidades.

12:45
   

Arriba el primer castell de gamma extra

Els Minyons de Terrassa han portat en primera ronda el primer castell de gamma extra d’aquesta diada de la Mercè, un 2d9fm. Els de la camisa malva l’han descarregat amb èxit i, de fet, és la colla que més vegades ha completat aquesta construcció a la plaça de Sant Jaume. És la 90a vegada que el descarreguen. 

12:41
   

La representació municipal, al balcó de l’Ajuntament

Els representants institucionals segueixen la diada des del balcó de l’Ajuntament. Allà hi ha l’alcaldessa, Ada Colau, el president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni i, entre d’altres, la portaveu del Grup Municipal de JxC, Elsa Artadi.

12:33
   

Per on entrar i sortir de la plaça?

En aquesta diada s’ha tornat a repetir el sistema de mobilitat unidireccional per entrar i sortir de la plaça, que s’aplica des del 2014 per garantir la seguretat. Qui vulgui entrar a la plaça de Sant Jaume per veure la diada ho ha de fer pels carrers de Ferran, de Jaume I o del Bisbe, mentre que es pot sortir per qualsevol dels altres carrers.

12:33
   

Els Castellers de Vilafranca obren la primera ronda amb un 4d9f

La diada històrica de la Mercè ha començat amb els Castellers de Vilafranca, que han descarregat un 4d9f. 

12:24
   

Crits per demanar la llibertat dels presos

Just abans de l’inici de la primera ronda, el públic ha cridat “Llibertat, presos polítics”, per denunciar l’empresonament dels líders independentistes i les causes obertes contra els que són a l’estranger. Alhora, s’ha desplegat una pancarta en un dels edificis de la plaça en què es podia llegir el mateix clam en anglès.

12:06
   

Les colles castelleres comencen a entrar a la plaça de Sant Jaume

La diada ha arrencat puntualment amb l’entrada de les colles castelleres a la plaça de Sant Jaume. Els primers a entrar han estat els Minyons de Terrassa, seguits pels Castellers de Barcelona i, per últim, els Castellers de Vilafranca.

 

11:49
   

Els de Barcelona arriben sense haver carregat cap castell de nou

Els Castellers de Barcelona probablement intentaran un castell de nou durant la diada tot i que encara no n’han carregat cap en aquesta temporada. De fet, cap de les tres colles de nou de la ciutat ha aconseguit coronar un castell de nou abans d’aquesta Mercè 2019.

11:40
   

Els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa, les colles convidades

La diada històrica de la Mercè 2019 comptarà amb els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa com a colles convidades, que actuaran a la plaça de Sant Jaume acompanyats pels amfitrions, els Castellers de Barcelona.

11:13
   

Fites històriques a la diada de la Mercè

Hi ha tres fites històriques que marquen l’evolució dels castells a la Mercè. La primera va ser el 1995, quan els Minyons de Terrassa van carregar el 5d9f. Feia més d’un segle que cap colla ho aconseguia i no va ser fins al 2015 que el van aconseguir descarregar. Tot i que un dels moments més recordats per a molts sigui, probablement, el de la diada del 2016, quan els Minyons van descarregar el primer castell de 10 de la història a la plaça de Sant Jaume.

11:12
   

Comencem el seguiment minut a minut de la diada.