L’actor Toni Albà ha estat l’encarregat de recitar el pregó alternatiu de les Festes de la Mercè 2019, sota la direcció de Joan Lluís Bozzo. Ho ha fet disfressat de Manuela Carmena, i amb un discurs farcit d’al·lusions plenes d’ironia i sarcasme cap a Ada Colau, els manters, la inseguretat a la ciutat, els polítics presos, i també alguns protagonistes de la política catalana.

L’han precedit un concert del grup El Senyor dels Llamps, l’Auca del 20-S, o el raper Mohi Lee del grup Revolusonats. També han intervingut a l’acte diferents actors i actrius de l’escena catalana com Enric Majó, Manel Barceló i Lloll Bertran, que han llegit textos irònics sobre la repressió de l’estat i el referèndum de l’1 d’octubre. A més, diferents entitats i grups veïnals han pujat a l’escenri per explicar iniciatives que duen a terme per donar suport els polítics empresonats o a l’estranger.

Aquest any el pregó l’han organitzat les Assemblees en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC), TeatRe amb R de República i Moltes Mercès i s’ha fet per contraprogramar el pregó oficial, però també per coincidir amb el 20 de setembre, el dia en què es van produir les múltiples detencions pels preparatius del referèndum de l’1 d’octubre i les mobilitzacions al davant de la conselleria d’Economia.

Precisament, el pregó alternatiu s’ha fet davant la conselleria d’Economia, a la cruïlla de la Rambla de Catalunya amb la Gran Via. S’ha fet poc després del pregó oficial a càrrec de l’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena i mentre estava tenint lloc el toc d’inici, amb la participació de les figures i el bestiari de festa major de la ciutat. Els organitzadors han volgut donar així el tret de sortida a una festa major “republicana”.

Qui és Manuela Carmena?