Pel cap baix, hi ha tres dates històriques que marquen un abans i un després en la història dels castells a Barcelona, una de les expressions més emblemàtiques de la cultura popular. Totes aquestes protagonitzades pels Minyons de Terrassa. La primera, la de la diada castellera de la Mercè del 1995. Aquell any, la colla de la cocapital del Vallès Occidental va carregar el 5 de 9 amb folre, 112 anys després que ho aconseguís per primera vegada a la història la Colla Vella dels Xiquets de Valls, durant la diada de Santa Úrsula del 1883.
Haurien de passar 20 anys (a l’any 2015) perquè, a la plaça de Sant Jaume, els Minyons aconseguissin descarregar aquest mateix castell.  I la tercera fita històrica és la de la diada castellera del 2016 quan, novament, els Minyons de Terrassa van aconseguir descarregar a la plaça de Sant Jaume el primer castell de 10 de la història.

Però hi ha altres fets rellevants. En els darrers 25 anys, la passió pels castells a Barcelona s’ha traduït amb el naixement de diverses colles i la creació de la diada de les colles locals, també durant les Festes de la Mercè.  El 2017 els Castellers de Barcelona van aconseguir la seva tripleta màgica: el tres i el quatre de nou amb folre i el cinc de vuit i un any més tard, i els Castellers de Sants van descarregar el primer castell de gamma extra a la diada de colles locals: el 2 de 9 amb folre i manilles.