El coronavirus pot transmetre’s també per l’aire, quedar-s’hi en suspensió i esdevenir una font de contagi del virus. 239 investigadors internacionals han adreçat una carta a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per alertar-la d’aquest fet i una de les persones que la signen és Xavier Querol, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, Querol ha detallat que hi ha estudis que demostren que el coronavirus pot estar suspès en l’aire “una o diverses hores amb capacitat infectiva”.

Les partícules que tenen la capacitat de quedar suspeses en l’aire, conegudes com a aerosols, són microgotes molt més abundats quan parlem: “Per cada una de les que veiem, n’hi ha 300 que no veiem”. L’investigador del CSIC ha insistit en la importància de dur la mascareta posada i ha defensat que la principal via d’infecció és la de les microgotes que expulsem en parlar, esternudar o tossir i que entren en contacte directe amb altres persones.

Renovar un 25 % l’aire condicionat redueix 10 vegades el risc d’infecció

L’investigador del CSIC ha insistit en la importància de ventilar les habitacions per tal de disminuir la capacitat de contagi del virus: “Hem d’obrir portes i finestres perquè l’aire flueixi”. En aquest sentit, Querol sosté que els espais sense ventilació, com ara sales d’espera o oficines sense finestres, són els espais amb “més risc” d’infecció. Per tal de disminuir el perill de contagi en espais en què no hi ha ventilació, Xavier Querol assegura que afegir un 25 % de l’aire exterior en el sistema de l’aire condicionat “redueix 10 vegades la possibilitat d’infectar-se per aerosols”.