banyistes cadira de rodes a la platja concentracio

Ja fa setmanes que les persones amb diversitat funcional demanen recuperar el bany adaptat a les platges de Barcelona, un servei que es va reactivar, parcialment, el dissabte 20 de juny, quan es va posar en funcionament en una de les quatre platges que disposen d’aquest servei, concretament la del Fòrum. A finals de juny es va recuperar també a la platja de la Nova Icària.

La Comissió de Platges de Persones amb Diversitat Funcional denuncia, però, que han tornat a tancar el servei a la platja del Fòrum i que per tant, ara per ara, només tenen possibilitat de bany a la platja de la Nova Icària, i amb limitacions: “Només ens permeten banyar-nos quatre persones per hora i sempre que, a banda d’haver-hi bandera verda, no hi hagi onades”, explica Montse Font, membre de la comissió.

Nova protesta: dissabte a les 11 h

Se senten, diuen, discriminats. Consideren que cada vegada “els retallen més drets” i per això han anunciat una nova concentració dissabte, 11 de juliol, a les 11 h, a la platja de la Nova Icària.

El servei de bany assistit amb teràpia aquàtica amb les cadires amfíbies i personal adequat d’atenció funcionava l’any 2019 a quatre platges de Barcelona: a la Barceloneta, la Nova Icària, el Llevant i el Fòrum. La comissió explica que “no volem fer passos endarrere i tornarem a reivindicar un servei que vam aconseguir i l’any passat va funcionar bé”.

Reclamen que es recuperi el servei a les quatre platges de Barcelona per, d’altra banda, tenir més opcions a l’hora de complir amb les mesures de seguretat establertes arran de la crisi sanitària pel coronavirus, sobretot pel que fa a la distància social. Critiquen també el fet que els obliguin a anar acompanyats: “La idea d’aquest servei és donar autonomia per poder-hi anar sols. Si hem de venir a la platja amb un familiar o amic, ja no ens cal el servei”, han comentat.

Els banys del Fòrum reobriran el 17 de juliol

L’Ajuntament argumenta que la zona de bany del Fòrum s’ha hagut de tancar durant unes setmanes perquè ja han començat les obres de reparació dels desperfectes que va causar el temporal Gloria. Els operaris hi han d’arreglar una xarxa de protecció ubicada sota la llosa del solàrium i, segons el consistori, la intervenció s’ha de fer per tal de garantir la seguretat dels banyistes.

També apunta que la zona de bany adaptat ha estat oberta des de l’entrada en la represa perquè estava allunyada de la zona malmesa i ara s’ha de tancar a la força. La previsió és que l’espai reobri al públic el 17 de juliol.

Pel que fa a les limitacions en el servei de bany assistit, l’Ajuntament explica que es tracta d’un servei que exigeix molt contacte físic i que la reobertura es fa seguint els criteris que fixen les autoritats sanitàries com la limitació en l’aforament. A més, remarca que, en funció de l’evolució de la pandèmia, es canviaran els criteris i es reobriran la resta de punts de bany assistit. En aquest sentit, s’està treballant per ampliar de sis a 12 el nombre d’usuaris per hora i per habilitar un telèfon per fer reserves. I s’ha ampliat el nombre de cadires i personal al punt de la platja de la Nova Icària, així com l’horari tots els dies de la setmana.