El món de la cultura homenatja aquest dilluns a la Filmoteca de Catalunya el cineasta Ventura Pons, que va morir el 8 de gener. El comiat ha estat organitzat pel govern i presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Més de 300 persones, entre familiars, amics i l’entorn proper del cineasta, com Mingo Ràfols, Joan Pera i Josep Maria Pou, però també barcelonins anònims han omplert la Sala Chomón de la Filmoteca per recordar la figura de qui ha estat el director català més prolífic, amb una trentena de films rodats al llarg de cinc dècades.

Miquel Rey, productor i amic de Ventura Pons, ha destacat que l’acte d’aquest dilluns “és una festa, una celebració, amb tots els amics que hem treballat amb ell, que som molts”. Rey ha volgut recordar que “Ventura Pons va ser qui va començar a rodar en català i que va donar a conèixer molts actors que ara estan treballant i amb un nivell molt alt”, i que el món del cinema “li deu molt”.

La mort inesperada de Pons ha commocionat el món de la cultura catalana, que ha participat en aquest acte de record i reconeixement a la dilatada trajectòria del cineasta, que va debutar el 1978 amb ‘Ocaña, retrat intermitent’ (1978).

Esteve Riambau, director de la Filmoteca, ha destacat que “el Ventura era cinema i on millor que la Filmoteca, la casa del cinema, per fer aquesta festa”. En l’homenatge s’ha projectat el film ‘Actrius’ (1996), l’adaptació de Pons de l’obra teatral de Josep Maria Benet i Jornet, protagonitzada per Núria Espert, Rosa Maria Sardà, Anna Lizaran i Mercè Pons. Es tracta d’una de les pel·lícules més representatives del director barceloní i, segons explica Riambau, s’ha escollit perquè “parla del seu ofici, del seu treball amb els actors i les actrius”.

Un esperit lliure i prolífic

El micròfon de la Sala Chomón de la Filmoteca de Catalunya ha passat per les mans d’actors, directors, amics i companys com Amparo Moreno, Mingo Ràfols, Roger Coma i Joan Pera, que han recordat anècdotes amb Ventura Pons. L’actor Josep Maria Pou ha expressat la seva estima pel “productor i director de cinema, que em va donar el meu primer protagonista amb ‘Amic/Amat’, això no es pot oblidar mai”. També ha destacat que en la filmografia de Pons es poden resseguir tres generacions d’intèrprets i també l’evolució de la ciutat de Barcelona, plató de la majoria dels seus títols.

La directora de cinema i presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, ha destacat que a més de ser prolífic, amb una trentena de títols en 50 anys, va ser el primer a atrevir-se a rodar en català “sense complexos, anar cada any a festivals com el de Berlín i saber connectar amb el públic”.

Barcelona, personatge secundari en els films de Pons

El gruix dels seus films els va fer a través de la productora Els Films de la Rambla, fundada el 1985 i que li va permetre rodar moltes de les seves creacions amb Barcelona com a teló de fons. La seva producció era efervescent, de fet als anys 90 va arribar a rodar una pel·lícula per any, amb actors que l’acompanyaven en les seves aventures audiovisuals com Rosa Maria Sardà, Josep Maria Pou i Núria Espert.

No només va dirigir, produir i crear guions, sinó que el 2014 va impulsar la reobertura dels Cinemes Texas a Gràciacom a sala on exhibir cinema en català