bon sant jordi o feliç sant jordi

Bon Sant Jordi o feliç Sant Jordi? Quina és la millor manera de felicitar la diada del 23 d’abril? Són moltes les felicitacions que podem veure al llarg del dia i moltes les formes diferents en què estan redactades. Hi ha qui opta per desitjar una bona diada de Sant Jordi, però també hi ha qui trasllada els millors desitjos amb un feliç Sant Jordi. Quin dels dos adjectius és més adequat utilitzar en aquest cas?

Bon Sant Jordi o feliç Sant Jordi?

La fitxa de l’Optimot dona una resposta clara a aquesta qüestió:

Cal tenir en compte que, generalment, es fa servir l’adjectiu bon, bona anteposat a un nom que designa un període de temps o un esdeveniment com a fórmula de felicitacióbon diabon viatgebon cap de setmanabona Pasquabon Sant Jordibona Diada. En expressions que no tenen un grau de fixació tan alt, també es fa servir l’adjectiu feliçFeliç Dia de la Dansa!
Fitxa 121/5 de l’Optimot

“Bon Sant Jordi”, la forma més tradicional…

Per tant, la conclusió és que la manera més tradicional, i més sent una data assenyalada, és felicitar Sant Jordi amb “bon”. Es tracta d’un terme que en català hem utilitzat històricament per desitjar bones coses. Alguns exemples: bon dia, bona nit, bon viatge, bona Diada i també bon Sant Jordi, que és el cas que ens ocupa.

… però “feliç Sant Jordi” no és pas incorrecte

Ara bé, tot i que el “bon” es considera una fórmula de felicitació que està fixada en la llengua, l’Optimot no condemna “feliç” en aquesta diada i, per tant, no seria incorrecte desitjar un “feliç Sant Jordi”, si bé es tracta d’una fórmula més típica del castellà.

Què vols saber del Sant Jordi 2024 a Barcelona?