La Biblioteca Vapor Vell deixarà l’actual emplaçament del passatge del Vapor Vell i es traslladarà a una nova ubicació, també a Sants, encara per decidir. El pla director de biblioteques 2030 també preveu el trasllat de quatre biblioteques que són la Gòtic – Andreu Nin, Sofia BaratRamon d’Alòs Moner, Poble-sec – Francesc Boixi l’ampliació a la mateixa ubicació de dues més, la Biblioteca Sant Pau – Santa Creu i la de Collserola – Josep Miracle.

La ubicació de la Vapor Vell, una incògnita

La Biblioteca Vapor Vell s’acomiadarà en uns anys de l’emblemàtic emplaçament fabril, al passatge del Vapor Vell, número 1. Aquest edifici històric no permet l’ampliació de l’equipament i, per això, s’haurà de traslladar a un nou espai per poder créixer. De moment, no s’ha decidit on s’ubicarà però sí que s’intentarà que sigui al mateix barri de Sants per mantenir la centralitat d’aquest equipament cultural.

Biblioteques de Barcelona: horaris, mapa i especialització del catàleg

Sis biblioteques més s’amplien o es traslladen

Tot un repte que seguiran sis biblioteques més que en els propers anys també aniran a edificis més grans o bé, s’ampliaran.

En el cas de la Biblioteca Gòtic – Andreu Nin es trallararà a l’edifici del Borsí, que també acollirà un espai veïnal. La comissió de govern va aprovar a l’octubre el projecte executiu de la primera fase de la remodelació amb una dotació de 4,3 milions d’euros. El calendari inicial preveu que estigui enllestida el 2027.

El canvi d’ubicació de la Biblioteca Ramon d’Alòs Moner, que anirà al solar de l’antic cinema Pere IV també s’ha fixat per al 2027. Un altre d’aquests canvis afecta la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix, que anirà a la Casa de la Premsa i perdrà centralitat. En aquest cas, l’horitzó per tenir-lo enllestit és una mica més llunyà, cap el 2030-2031. Finalment, la Biblioteca Sofia Barat també farà les maletes, però en aquest cas, igual que el Vapor Vell, encara no se n’ha detallat el lloc.

A banda hi ha les ampliacions de les biblioteques Sant Pau – Santa Creu, que s’amplia al mateix recinte històric, i la de Collserola – Josep Miracle, que també s’amplia en la ubicació actual.

Cinc equipaments nous a l’horitzó del 2030

El pla director també preveu sumar cinc biblioteques noves l’any 2030, de manera que la ciutat passarà a tenir-ne 45. Es tracta de les biblioteques de Sarrià i Sant Gervasi Sud (al districte que menys en té), la Prosperitat Ideal Plástica FlorLa Marina del Prat Vermell. La cinquena és la ja anunciada Biblioteca Pública de l’Estat, que s’aixecarà al costat de l’Estació de França.