Nova vida per a l’antic cinema Pere IV, al barri del Besòs i el Maresme. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que l’edifici es transformarà per acollir un CAP, una biblioteca i un auditori. El projecte s’emmarca en el Pla de barris 2021-2024 i preveu una inversió de 15 M €, dels quals nou els aportarà l’Ajuntament i, els altres sis, el Departament de Salut de la Generalitat. La intenció és que les obres puguin començar a principis del 2022 amb l’objectiu que tot l’equipament sigui una realitat el setembre del 2024.

cinema Pere IV Pla barris
Estat actual de l’antic cinema Pere IV, que no projecta pel·lícules des de principis del 2000

L’antic cinema Pere IV està en desús des de fa més de 20 anys (a la taquilla hi surten els preus en pessetes). La transformació es va començar a gestar en el mandat anterior, també en el marc del Pla de barris. En un primer moment es volia conservar l’edifici, però diversos estudis van assenyalar problemes estructurals i es va optar per l’enderroc. Fins i tot es va fer un concurs de disseny per a l’equipament, amb la previsió que acollís la seu del districte de Sant Martí i sales per a ús veïnal. El projecte actual s’ha fet en base a aquell concurs, però amb uns usos totalment diferents.

Els usos nous, planta per planta

L’edifici que s’alçarà al solar de l’antic cinema tindrà un auditori al soterrani per a tot tipus d’activitats en col·laboració amb l’ICUB. La Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner, ara al centre cívic de la rambla de Prim, es traslladarà a l’edifici i ocuparà un soterrani, la planta baixa i altell i les tres primeres plantes. Tindrà una sala d’estudi, una zona infantil, un dipòsit documental, un espai d’internet i una àrea jove amb zona de “gaming”, zones de descans i sales de reunions i conferències.

El CAP Besòs, actualment al costat de l’antic cinema, es traslladarà a l’edifici nou i ocuparà les tres plantes superiors. La ubicació permetrà doblar la superfície actual i tindrà una connexió amb l’edifici existent. La planta baixa de l’equipament serà un rebedor comú.