biblioteca provincial
Imatge virtual del projecte del 2010 per fer una biblioteca provincial al costat de l'Estació de França

La Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona, coneguda també com a central o provincial, es començarà a construir el 2023 en un solar al costat de l’Estació de França. El calendari s’ha acordat en una nova reunió de la Comissió Mixta entre l’Ajuntament, la Generalitat i el Ministeri de Cultura (promotor de l’obra), aquest dimecres a Barcelona. Les tres administracions s’han compromès a presentar el projecte “en uns mesos”.

Com a pas previ per fer la biblioteca, cal enderrocar part d’un edifici que hi ha al mig del solar on s’ha de fer l’equipament. Els terrenys en qüestió són els que hi ha entre l’Estació de França i el passeig de Circumval·lació. Els pressupostos generals de l’Estat del 2022, pendents d’aprovació al Senat, inclouen una partida d’1,2 M € per a l’enderrocament de l’edifici.

Solar a tocar de l'Estació de França on s'ha de construir la Biblioteca Provincial de Barcelona
A la dreta, l’edifici que s’haurà d’enderrocar per alliberar el solar on s’ha de construir la biblioteca

A més, s’invertiran 300.000 € per actualitzar el projecte de la biblioteca, que es va presentar el 2010 i que ara es recuperarà, per adaptar-lo a les noves necessitats de l’equipament, així com a les normatives en matèria energètica i tecnològica. També s’ajustarà el cost del projecte als preus de mercat actuals.

Una assignatura pendent des dels 90

La Biblioteca Pública de l’Estat serà la primera d’aquestes característiques a Barcelona. El projecte es va gestar el 1997 quan les tres administracions van signar un acord per construir l’equipament. En un inici es preveia aixecar la biblioteca a l’antic Mercat del Born, escenari que es va descartar més tard per la troballa de les restes de la Barcelona del 1700.

El 2010 es va anunciar l’inici de les obres de l’edifici el 2012 per inaugurar-la l’any 2015. El projecte, a càrrec de Nitidus Arquitectes SLP, és el mateix que ara es recuperarà per construir l’edifici, però actualitzat.