Després d’anys d’espera, finalment ha arribat l’hora de l’antic Borsí, al Gòtic. La comissió de govern ha aprovat aquest dijous el projecte executiu de la primera fase de la remodelació amb una dotació de 4,3 milions d’euros. L’objectiu és rehabilitar l’edifici, recuperar-ne tots els elements patrimonials de l’arquitectura i adequar-lo per convertir-lo en un doble equipament: la biblioteca del Gòtic – Andreu Nin i un espai comunitari per a les entitats del barri. Un cop estigui enllestida la reforma, la biblioteca es traslladarà de la ubicació actual, a la Rambla, a aquest emplaçament, a la plaça de la Verònica.

Rehabilitació en dues fases

Si tot va bé, les obres engegaran el gener del 2023. Durant aquesta primera fase, que durarà 20 mesos, es faran les tasques prèvies, és a dir, la rehabilitació interior i de la façana, la reforma de les cobertes i les instal·lacions. En aquests treballs es preveu recuperar l’esplendor patrimonial de l’edifici, que data del 1883, eliminant-ne els elements afegits al llarg de la seva història més que centenària. Els treballs permetran recuperar un tram de la muralla romana de l’antiga Barcino, que es troba en un “excel·lent estat de conservació”, segons els arqueòlegs municipals.

Després, en una segona fase, caldrà habilitar l’immoble, de planta baixa i tres pisos, per als usos com a doble equipament amb una nova distribució dels espais. Tot el projecte de reforma té un pressupost de més de 15 milions d’euros i està previst que es completi en tres o quatre anys, segons ha detallat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa.

El regidor ha subratllat que l’inici dels treballs referma el compromís municipal amb els veïns del Gòtic, barri central de la ciutat. Rabassa ha reconegut que “durant anys s’han fet polítiques sense tenir-los en compte”, però defensa que això ha canviat i que el Borsí n’és un exemple, així com la construcció del nou CAP del Gòtic o la reforma de la plaça de Cucurulla.

Llarga reivindicació veïnal

El projecte és el resultat d’una llarga reivindicació veïnal liderada per la Plataforma del Borsí. Després d’una dècada tancat pel mal estat de conservació —la manca de manteniment va provocar l’esfondrament d’un fals sostre l’any 2009—, i de rumors d’iniciatives privades com un museu dedicat a Woody Allen, la ciutadania es va organitzar per reclamar que l’Ajuntament recuperés l’immoble per als veïns. Finalment, el 2017 el consistori va comprar-lo i va anunciar la reforma per adequar l’immoble.

Teresa Caja, membre de la Plataforma del Borsí, s’ha mostrat emocionada i satisfeta perquè finalment la recuperació del Borsí tira endavant. Ha admès que han estat molts anys d’espera i ha assegurat que en “vigilarà de prop” l’evolució.

140 anys d’història

El Borsí és una construcció d’estil neoclàssic, amb dues escultures a la façana dedicades al comerç i la indústria, i està protegit com a Bé Cultural d’Interès Local. L’edifici es va aixecar entre els anys 1881 i 1883 per acollir la seu del Casino Mercantil, una borsa privada. Dues dècades més tard, l’any 1915, va esdevenir la seu barcelonina del Mercat Lliure de Valors. Aquest és l’origen del seu nom popular, el Borsí.

L’any 1940 es va convertir en seu de l’Escola de Belles Arts i, a partir dels anys 60, en l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis de la Llotja. Ara, 140 anys després, engega un altre capítol de la seva història per acollir una biblioteca i un espai veïnal.