Els Cinemes Texas podrien reobrir també com a teatre. Dos anys després del tancament definitiu, l’octubre del 2020, l’espai —al número 205 del carrer de Bailèn— té previst engegar ara una etapa nova per recuperar-ne el batec cultural. Segons ha avançat el diari ‘L’independent de Gràcia’ i ha pogut confirmar betevé, hi ha un projecte per recuperar l’espai com a cinema, i fer-hi també teatre. Es tracta d’una iniciativa privada que compta amb el vistiplau municipal.

Martí diu que “és una molt bona notícia”

Segons ha explicat el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, el consistori “veu amb molt bons ulls” la proposta: “És una molt bona notícia”, ha dit,. El regidor ha detallat que les promotores del projecte són dues dones: la productora de cinema Isona Passola i l’actriu i productora de Dagoll Dagom, Ana Rosa Cisquella.

Martí ha assegurat que ja s’està treballant perquè puguin rebre una ajuda del Consorci del Pla de Rehabilitació i Equipaments de Teatres de Barcelona. Un suport econòmic necessari per fer la inversió que requereix la reobertura, ha explicat.

Estarem al seu costat perquè pugui reobrir i pugui tornar a funcionar com a punt cultural a Gràcia”
Jordi Martí, tinent d’alcalde de Cultura

Martí ha expressat el compromís municipal i de totes les administracions per mantenir espais culturals significatius com aquest: “Fem tot el possible”. En aquest sentit, ha assegurat que “estarem al seu costat perquè pugui reobrir i pugui tornar a funcionar com a punt cultural a Gràcia”.

18.200 € del programa Amunt persianes

De moment, segons fonts municipals, el projecte ja ha rebut una subvenció de 18.200 euros de Barcelona Activa. En concret, ha estat inclòs al pla Amunt persianes, que impulsa el consistori per reduir els locals comercials buits.

Teatre contemporani, inèdit i en català

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona també han detallat que l’espai teatral ocuparia les antigues sales 1 i 2 dels Cinemes Texas i que es diria Teatre Espai Texas. La idea és que sigui un espai d’exhibició però també de producció. En aquest sentit volen posar el focus en propostes contemporànies, inèdites i en català, però també volen abastar programació que inclogui teatre de proximitat, humor, pòdcasting, i teatre infantil i familiar, entre d’altres.

Els Cinemes Texas tenien un total de quatre sales, per tant, les sales 3 i 4, podrien continuar funcionant com a espais de projecció de pel·lícules.

La història dels Texas

Els Cinemes Texas es van estrenar el 2014. Va ser un projecte impulsat per Ventura Pons que oferia una programació de reestrenes en versió original i a preus populars. Una fórmula que va funcionar durant sis anys i que va rebre el suport del públic, el teixit comercial i el veïnat. L’any 2016 van rebre el premi al millor cinema de l’estat espanyol, atorgat per Europe Cinemas.

El projecte arrossegava problemes financers, però la crisi sanitària de la covid-19 va ser el detonat que en va forçar el tancament.

Aleshores la ciutadania i també la cultura es van mobilitzar. Es va crear la plataforma veïnal Salvem el Texas, que va arribar a recollir milers de signatures. Personalitats del món del cinema també es van implicar en una campanya per intentar preservar aquest espai cultural.