La Biblioteca Clarà, situada al barri de les Tres Torres, compleix 20 anys. Per celebrar-ho, s’hi organitzen diverses activitats durant tot l’any. La primera ha estat una xerrada sobre escultura noucentista. Perquè qui dona nom a aquest equipament és Josep Clarà, un dels màxims exponents de l’escultura noucentista a Catalunya. Clarà és autor d’escultures com ‘La deessa’ o ‘La joventut’, que s’alça a la plaça de Catalunya.

Josep Clarà (1878-1958) va néixer a Olot, va marxar a treballar a París i als 54 anys va establir-se a Barcelona, on va morir. Va llegar les seves obres, el taller i la casa a l’Ajuntament perquè es convertís en el Museu Clarà. El museu va funcionar durant 30 anys, però el 1995 va haver de tancar per manca de visitants. La clausura del museu i el posterior enderroc de la casa de l’escultor van provocar diverses manifestacions veïnals.

Una biblioteca on abans hi havia el seu taller

L’any 2000, l’Ajuntament va decidir convertir l’antic taller i posterior museu en biblioteca i especialitzar-la en Josep Clarà i en l’escultura catalana i noucentista. La biblioteca també té a disposició dels usuaris el fons personal de l’artista Clarà. L’equipament també té l‘òpera com a centre d’interès i organitza exposicions. L’equipament disposa de més de 50.000 documents i, en aquestes dues dècades, ha tingut més d’un milió de visites.

El jardí de la biblioteca ha mantingut l’essència de com el va dissenyar Josep Clarà: s’hi troben còpies de bronze de les escultures més emblemàtiques de l’artista, arbres fruiters i una pèrgola, tot i que es va retirar l’abundant vegetació que hi havia i es va eliminar l’estany.

Exposicions trimestrals d’escultura

En col·laboració amb l’Institut Català per a la Recerca en Escultura, cada tres mesos la Biblioteca Clarà organitza una nova exposició d’escultura al seu interior amb peces d’autors contemporanis, i també s’hi fan xerrades al voltant dels principals escultors catalans.