El llibre il·lustrat ‘Dormo molt’ (2018), publicat per l’editorial Fragile Movement, és una versió millorada del projecte final d’il·lustració de Maria Manonelles (Eivissa, 1996) a l’Escola Massana. L’autora en va fer una primera autoedició de 140 exemplars i posteriorment l’editorial es va interessar en el treball per la seva sinceritat, valentia i humor pel que fa a la vivència d’una malaltia mental en primera persona.

Un llibre d’il·lustració fet a l’hospital

La particularitat és que el treball es va gestar a la vuitena planta de l’Hospital del Mar, on es troba la unitat de Salut Mental. Manonelles, l’estiu del 2016, va entrar d’urgències per passar-hi tres dies i s’hi va acabar quedant un mes. Tenia 20 anys i fins aleshores encara no li havien donat un diagnòstic als seus problemes mentals. Va decidir fer un diari i dibuixar el seu dia a dia per generar un record d’aquest capítol de la seva vida.

Trastorn mixt de la personalitat

Manonelles va sortir de l’ingrés amb un diagnòstic i l’any passat va rebre el reconeixement d’un 46 % de discapacitat per part de la Generalitat. Aquest reconeixement li permet accedir als estudis de forma gratuïta. S’està plantejant estudiar interpretació.

Crítica a l’atenció psiquiàtrica

El llibre, especialment la primera versió autoeditada, posa de manifest la manca de recursos que l’autora va constatar a urgències de psiquiatria de l’Hospital del Mar. “Quan tens un problema de salut mental el primer que necessites és afecte humà, empatia, i amb 10 minuts al dia, que era el que em dedicaven, no tenia pas res d’això”, explica Manonelles. Tot i això, amb el temps està més agraïda pel tractament que va rebre i, de fet, hi afegeix: “El meu somni és fer la presentació del llibre a l’Hospital del Mar”. El programa ‘La familia barris’, de betevé, va dedicar una entrevista més extensa a Manonelles per part de Geor Giner que podeu recuperar aquí.

Mostra de dibuixos a la Biblioteca Clarà

Fins al 31 d’octubre podeu visitar alguns dels dibuixos que va fer Maria Manonelles a la biblioteca pública del barri de les Tres Torres. La mostra s’emmarca dins del cicle L’Esperit de l’Il·lustrador i el 3 d’octubre a les 18.30 h han programat un col·loqui amb la mateixa Maria Manonelles i Gusti i Elenio Pico, il·lustradors i coordinadors del cicle.