La mostra “Hoy en Pasea y Ojea: Tu ciudad”, de Clara Nubiola, és el principi d’un projecte que l’engresca i que té un llarg recorregut: la realització d’una revista de viatges irònica sobre Barcelona. La mostra es pot visitar fins al 27 de febrer.

Un encàrrec de la Casa Elizalde

Les pàgines de la revista estan penjades a les parets de l’espai Carme Viada de la Casa Elizalde. Gairebé tot el material és nou i l’ha fet en un temps rècord. Hi ha alguns dibuixos que ha recuperat, com les postals que va fer per al Jam Hostel on suggereix als turistes que aprenguin català jugant a la petanca o descobreixin la gastronomia més enllà de la paella i la sangria. “A mi sempre m’agrada jugar amb aquesta irona que no fa mal“, explica Nubiola.

El turisme, vist amb ironia

“Barcelona és fantàstica, Barcelona és meravellosa. Barcelona és fantàstica, Barcelona és meravellosa…”. És una idea que repeteix fins a no poder més en tot l’article d’una de les pàgines. La revista també tindria una sopa de guiris, mots encreuats i una prova per sortir de l’Eixample sense ensopegar amb grups de turistes. L’humor és present en totes les pàgines d’una revista on també apareixen a les parets veïns reals de la ciutat, que Clara Nubiola ha fotografiat i després dibuixat.

Dissenyadora gràfica de formació, Nubiola fa anys que observa Barcelona amb ull crític. El turisme massiu, la gentrificació o les diferències socioculturals dels barris apareixen a la revista de viatges que ha fet sobre Barcelona. Al final de la mostra fa una recomanació: “Trasllada’t menys i transita més”.