‘Dolor y gloria’, la pel·lícula de Pedro Almodóvar, va ser la gran triomfadora dels Goya, que es van lliurar a Màlaga. El llargmetratge va guanyar set estatuetes, entre les quals hi ha la de millor pel·lícula, direcció i actor protagonista per Antonio Banderas. Tot i que no hi havia cap producció catalana nominada a millor pel·lícula, la gala va tenir accent barceloní i va reconèixer el talent de diversos cineastes de la ciutat.

Actors i pel·lícules amb accent barceloní

Eduard Fernández, un dels grans absents a la gala, va guanyar el Goya a millor actor de repartiment per la seva interpretació del general Millán Astray a ‘Mientras dure la guerra’. Es tracta d’un llargmetratge d’Alejandro Amenábar ambientat a l’estiu del 1936, quan Miguel de Unamuno va decidir donar suport al cop d’estat del 18 de juliol. Julieta Serrano també es va endur una estatueta com a millor actriu de repartiment per ‘Dolor y gloria’. Serrano, per tant, ha alçat el seu primer Goya amb 87 anys i plena d’emoció va agrair la confiança a Pedro Almodóvar.

Julieta Serrano Goya

La també barcelonina Belén Funes, formada a l’ESCAC, va guanyar el guardó com a millor directora novella per la seva òpera prima ‘La hija de un ladrón’. La pel·lícula narra la història de la Sara, una noia que es retroba amb el seu pare quan ell surt de la presó. La protagonitzen Eduard Fernández i Greta Fernández, pare i filla a la realitat i, en aquest cas, també a la ficció. El film també va guanyar el Gaudí a millor pel·lícula en llengua no catalana.

"La hija de un ladrón" nominada XII Premis Gaudí

L’Acadèmia del Cinema Espanyol també va distingir ‘Suc de síndria’, d’Irene Moray, en la categoria de millor curtmetratge. Es tracta d’un film que tracta el tema de les seqüeles dels abusos sexuals i que també va obtenir un premi Gaudí. Buñuel en el laberinto de las tortugas, la primera incursió en el llargmetratge del barceloní Salvador Simó, va guanyar el Goya a la millor pel·lícula d’animació. Ja ha rebut altres reconeixements com el guardó a millor pel·lícula d’animació dels Premis de Cinema Europeu.

Un altre dels premiats ha estat Mauro Herce, que ha aconseguit el Goya a la Millor fotografia per ‘O que arde’, una pel·lícula d’Oliver Laxe que explica el retorn a casa de l’Amador, un piròman que ha complert condemna a la presó per un incendi.

Els cineastes catalans presents als Goya

Una de les sorpreses de la nit va ser el Goya que va guanyar Enric Auquer en la categoria d’actor revelació. L’actor de Rupià ha estat premiat per la seva interpretació d’un narcotraficant gallec a ‘Quien a hierro mata’. També s’ha endut una estatueta la catalana Teresa Font, nascuda a Gallifa (Vallès Occidental). Font ha guanyat un premi al millor muntatge per ‘Dolor y Gloria’.

Per segon any consecutiu, els presentadors de la gala han estat els catalans Andreu Buenafuente i Sílvia Abril.