L’Antic Teatre podria tenir els dies comptats com a espai cultural. El propietari de l’edifici amenaça amb apujar el lloguer de l’espai cultural a una mensualitat de 7.500 euros, una xifra que quintuplica l’import actual. Tot i que el contracte de lloguer és vigent fins al 2024, la fundadora de l’espai, Semolina Tomic assegura que viuen “un moment decisiu”. Si no accedeixen a la pujada de lloguer, creu que hauran de renunciar al local en un futur.

Tomic defensa que els espais artístics no haurien de ser tan vulnerables als efectes de la gentrificació. “Hem treballat durament perquè això no sigui només un espai per a la cultura i l’art, sinó també per als pocs veïns que queden al barri. Creiem que és un dret que hauríem de tenir”. L’Antic Teatre es troba al centre de Barcelona, al barri de Sant Pere, i de fet no és l’únic cas recent d’un emplaçament cultural que perilla a causa de l’especulació immobiliària. Un dels més sonats és el del Club Capitol, que va anunciar el passat mes de desembre que es veia obligat a tancar l’estiu vinent.

Volen més ajudes públiques

Des de l’Antic Teatre també reivindiquen una millora de les subvencions que el seu espai rep per part de l’Ajuntament de Barcelona o la Generalitat de Catalunya. Tomic declara que no es tracta d’un discurs en contra de les institucions públiques, sinó un diàleg a fer plegats. “Sense les institucions, no funciona”, entén. I afegeix “com podem aconseguir que es reparteixin recursos, no només financers sinó també de territori, als projectes independents de la ciutat?”

Actualment, “l’Antic Teatre se sustenta gràcies a un 35 % de subvenció i un 65 % dels recursos que obtenim del bar del local“. Tot i que l’emplaçament podria, segurament, garantir el seu futur com a local d’oci i restauració, la seva vessant artística perilla. Tomic diu que “hi ha una precarietat molt profunda a la ciutat marcada per una forta desigualtat en el repartiment de recursos”.

Avui dia, l’espai de creació compta amb una subvenció anual que oscil·la entre els 35.000 i 40.000 euros anuals, que formen part d’una partida pressupostària d’uns quatre milions a repartir entre diferents projectes autogestionats i independents, segons Tomic. La fundadora considera que projectes com l’Antic Teatre ho tenen cada cop més difícil per competir davant d’aquells espais artístics que “gaudeixen de convenis directes, de xifres milionàries com el Teatre Lliure o la Sala Beckett”. “És una lluita de classes”, diu.

Plataforma Cultura Base

Des de fa uns mesos, l’Antic Teatre forma part d’una nova plataforma batejada com a Cultura de Base, formada per més de 60 espais i projectes culturals de base de la ciutat, que denuncien la seva situació de manera conjunta. El seu propòsit és que es reconegui i se situï en l’agenda pública la cultura de base i que desperti l’interès institucional. Lamenten la precarietat, els pressupostos molt baixos, la disminució de les subvencions, la pujada dels lloguers o la dificultat per accedir als espais de treball en què poder desenvolupar o propiciar la pràctica.

A Cultura Base també s’hi troben altres projectes com l’espai de ball La Poderosa o el centre cultural de dones La Bonne.

Suport a les xarxes

Des del moment en què va sortir a la llum la situació de l’Antic Teatre, altres espais culturals de la ciutat o personalitats del món de la cultura han volgut donar-li suport a les xarxes socials. També el Sindicat de Llogateres i Llogaters.