La Meiying i la Li són a 8.320 quilòmetres de casa, però res els impedeix gaudir de l’any nou xinès com ho farien a casa seva. Igual que amb el Cap d’Any occidental, l’any nou xinès és un dia per passar amb família, i ja que la distància els ho impedeix, han convidat a amigues de la comunitat xinesa de Barcelona per passar aquest dia tan especial plegades.

La rata, el nou animal sagrat

Cada any nou xinès presenta un nou animal sagrat, que serà el més representatiu durant l’any que comença. Després de passar per animals com el tigre, l’elefant o el bou; ara és el torn d’un animal una mica més petit, i també més mal vist: la rata. “La rata té mala fama tant aquí, com a la Xina”, explica la Meiying, però ella prefereix mirar-s’ho amb optimisme: “Es tracta d’un animal molt ràpid, intel·ligent, i que a sobre, té molts fills.”

Les “jiaozi”, imprescindible a totes les taules

Les crestes xineses o “jiaozi”, conegudes també com “gyozas” en japonès, o “dumplings” en anglès, són el plat estrella de la nit de cap d’any xinesa. Són una massa feta amb aigua i farina, farcides de carn i verdures i bullides en aigua. Una fórmula senzilla, però amb un resultat final que meravellaria molts amants de la gastronomia. La Li, que fa anys que les prepara, ho diu ben clar: “Es veu molt senzill, però aconseguir el resultat perfecte demana anys de pràctica.” A més, hi ha un afegit, algunes crestes amaguen una sorpresa. Es tracta d’unes monedes que es posen a l’interior de la massa i que a la persona a qui li toquen, segons la llegenda, serà beneïda amb bona sort durant els 365 dies de l’any.

Tradicions que tampoc no poden faltar

El símbol per excel·lència de l’any nou xinès, és el de la felicitat. Curiosament, aquest símbol llegit del revés significa “arribada”. Per tant, el pengen a la porta de casa cap per avall perquè tota la felicitat del món arribi a les seves llars. És imprescindible també que sigui sobre un fons de color vermell, el color representatiu xinès.

El déu de la fortuna és una de les deïtats més benvingudes a les llars xineses, que beneeix les persones de la casa amb bona sort i, sobretot, amb riqueses.