Una simple anàlisi de sang ja permet fer un diagnòstic eficaç

La Unitat de Memòria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha demostrat amb un estudi amb prop de 300 persones amb síndrome de Down que l’anàlisi del plasma és eficaç per detectar de manera precoç l’aparició de la malaltia. Segons apunta el doctor Rafael Blesa, director del servei de neurologia de l’hospital, “amb una simple anàlisi de sang podem detectar si desenvoluparan o no la malaltia de l’Alzheimer. En la població amb la síndrome de Down, el neurofilament és un biomarcador específic de la malaltia anys abans que la desenvolupin en forma de demència”. El cap de neurologia conclou que el nou biomarcador “permet no dependre de tests neuropsicològics, sinó d’una prova objectiva biològica”.

La síndrome de Down i l’Alzheimer

Les persones amb la síndrome de Down tenen un risc molt alt de desenvolupar l’Alzheimer a mesura que es fan grans. La incidència de la malaltia neurodegenerativa quan arriben als 65 anys és del 85 %. És per això que aquest estudi ha posat el focus en la investigació d’aquest col·lectiu per incentivar la recerca farmacològica que en el futur permeti frenar la malaltia.

L’estudi, a la revista ‘The Lancet Neurology’

Les conclusions de l’estudi s’acaben de publicar a la prestigiosa revista científica ‘The Lancet Neurology’, referent en neurologia. Aquest estudi és pioner pel que fa a la quantitat de participants. A prop de 300 persones amb la síndrome de Down se’ls va analitzar el plasma a través d’una anàlisi de sang i a 94 el líquid cefaloraquidi a través d’una punció lumbar. Per primera vegada s’han comparat els biomarcadors plasmàtics utilitzant tecnologia SIMOA, que disposa d’una sensibilitat i especificitat molt superior als assajos de laboratori convencionals.

Un treball en equip

L’estudi s’ha pogut fer gràcies a la feina dels professionals de la unitat de memòria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La participació de la Fundació Catalana Síndrome de Down ha estat essencial per trobar els participants de l’estudi i la inversió ha estat el darrer pilar del projecte que en aquest cas ha anat principalment a càrrec de l’Obra Social la Caixa, amb una aportació de prop d’un milió d’euros.