L’Hospital Vall d’Hebron ha dut a terme amb èxit un trasplantament hepàtic “split” a dues nenes de 13 anys i vuit mesos respectivament, en què el donant també era menor d’edat. En aquest procediment quirúrgic, el fetge del donant es divideix en dues parts, que van a parar a dos receptors diferents. Les dues operacions, que s’han fet simultàniament, les han dut a terme un equip de 30 professionals.

La pacient de 13 anys, la Naroa, patia una malaltia metabòlica i un càncer de fetge. És del País Basc i la seva família es va traslladar amb ella a Barcelona per ser a prop de l’hospital per quan hi hagués un donant compatible. A ella li van trasplantar el lòbul dret del fetge més una part de l’esquerre, l’empelt més gran. Ja està curada d’ambdues malalties i va rebre l’alta 7 dies després de l’operació.

La nena de vuit mesos, la Roma, patia una malaltia genètica rara, la síndrome d’Alagille, que li va provocar una cirrosi hepàtica irreversible. Quan va ser operada pesava menys de 6 quilos i se li va trasplantar l’empelt més petit del fetge del donant, una part del lòbul esquerre. Encara continua ingressada, tot i que evoluciona favorablement i els metges creuen que podrà marxar aviat a casa.

Un menor donant

Normalment els donants són adults i els seus fetges es divideixen en dues parts: la gran s’implanta a un altre adult i la petita a un nen. L’excepcionalitat d’aquest cas és que no només les dues receptores són nenes sinó que el donant també era menor.

Es tracta d’una situació complexa que és difícil aconseguir, com explica el Doctor Ramón Charco, cap del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de Vall d’Hebron: “Trobar un donant de la mida adequada i que sigui compatible amb els altres dos nens no és habitual, per això aprofitem sempre que és possible“, explica.

Les dues operacions es van fer simultàniament i, a més, en un dia de molta complexitat al centre. Es van fer 14 actes de trasplantament entre extraccions i implantacions. Per tot plegat, es va necessitar un equip multidisciplinari format per prop d’un centenar de professionals.

No tots els centres estan capacitats per a fer aquesta operació tan complexa. L’Hospital Vall d’Hebron l’havia fet en una única ocasió anteriorment, l’any 2002. A l’estat espanyol, només dos hospitals més han portat a terme procediments similars.