El 13 de juliol va obrir portes la nova exposició temporal del CosmoCaixa “Robots. Els humans i les màquines”, que explica l’avenç de la tecnologia al llarg del temps. La primera part està dedicada al desenvolupament que va tenir la tecnologia fins al segle XX, quan els robots van començar a agafar protagonisme. El primer robot va néixer el 1930 i l’exposició mostra des d’un Omnibot 2000 original del 1985 —que despertava el seu propietari, li posava música i li duia l’esmorzar al llit— als robots més avançats del moment.

Jugar al Memory amb un robot

Un dels objectius de l’exposició és mostrar la varietat de robots que existeixen actualment: des de robots de servei com els assistencials; d’altres que treballen en entorns perillosos com els desactivadors de bombes, fins als que s’envien a l’espai o els industrials —com els muntadors de cotxes. És una exposició que, com caracteritza el CosmoCaixa, vol ensenyar per mitjà de la interacció i dona l’oportunitat de poder jugar al Memory amb robots industrials que, tot i estar trucats per donar més marge a l’humà, gairebé sempre guanyen.

L’incert futur de la robòtica

L’última part de l’exposició està dedicada a les fronteres de la robòtica, on es poden trobar els cíborgs, els androides i la intel·ligència artificial, que poden ser molt beneficiosos per a l’ésser humà però també molt perjudicials. “Volem fer reflexionar sobre cap on va la robòtica. Hi ha una problemàtica social i ètica molt important que tot just ara es comença a discutir i sobre la qual no hi ha gaire consens entre els especialistes ni entre l’opinió pública”, conclou Jordi Aloy, de l’Àrea de Divulgació Científica del CosmoCaixa.