Aquest divendres a la nit s’ha viscut l’eclipsi total de Lluna més llarg d’aquest segle i s’ha pogut veure des de Catalunya. Ha durat gairebé quatre hores, des de les 8 i 24 minuts fins a les 12 i 19 minuts de la nit, tot i que el punt més àlgid ha estat al voltant de les nou. A Barcelona un dels punts on s’ha vist en directe és al CosmoCaixa.

El CosmoCaixa, convertit en un plató

Un centenar de persones han assistit aquesta nit al  CosmoCaixa per veure l’eclipsi des de la plaça de la Ciència. El museu ha organitzat una observació amb telescopis, gràcies a l’aportació d’Aster (Agrupació Astronòmica de Catalunya) i explicacions d’experts mentre ha durat l’esdeveniment. També hi havia pantalles instal·lades per veure amb claredat totes les fases de l’eclipsi.

Eclipsi Lluna Cosmocaixa

En què ha consistit l’eclipsi?

En aquesta ocasió la Lluna no ha desaparegut en cap moment. El que ha passat és que s’ha tornat vermella, i per això se l’anomena Lluna de sang. Això passa perquè quan el Sol il·lumina la Terra, la llum travessa l’atmosfera de la Terra, ressegueix el nostre planeta i quan cau sobre la Lluna, l’aire de la Terra dispersa la longitud d’ona més curta, és a dir els colors blaus i verds. En canvi, la que queda més concentrada és la longitud d’ona més llarga, la que es veu de colors rogencs. 

L’eclipsi s’ha pogut veure a ull nu, sense necessitat de protegir-se la vista amb ulleres ni vidres especials, i per tant gaudir-ne ha estat l’abast de tothom.