Lluís Pasqual Teatre Lliure

El col·lectiu Dones i Cultura, integrat per 800 persones relacionades amb el món de la cultura, ha signat un manifest per denunciar el tracte vexatori del director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, cap als seus treballadors. Les suposades males praxis del dramaturg per abús de poder han sortit a la llum un cop ha fet pública la seva experiència l’actriu Andrea Ros a través de Facebook. “M’ha cridat, m’ha ridiculitzat i m’ha posat en evidència”, ha denunciat Ros. De moment, el Teatre Lliure no s’ha manifestat.

La notícia s’ha conegut després que el Patronat del Teatre Lliure hagi decidit renovar el mandat de Pasqual dos anys més. Així, la seva relació amb el Lliure finalitzarà el 2021. Això no ha agradat sobretot a alguns actors i actrius que han estat sota les ordres del director. El manifest, que s’ha fet públic aquest dimecres, parla de “denúncies sobre el tracte vexatori que el director dona de forma sistemàtica a les treballadores i treballadors, han estat una constant en els espais de trobada i treball col·lectiu”. Per aquest motiu els signants diuen que no volen que es mantingui en el càrrec Lluís Pasqual i demanen que sigui destituït.

Una denúncia dirigida al Patronat del Teatre

El document de denúncia va dirigit a totes les institucions que formen el Patronat. Precisament, qui tria el director és el Patronat del Teatre, format per l’Institut de Cultura de Barcelona, la conselleria de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’Institut Nacional d’Arts Escèniques i Musicals que depen del Ministeri de Cultura. Són les administracions públiques les principals assenyalades perquè prenguin una decisió ja que en depèn el 75 % del pressupost del teatre. Però el document també vol que s’hi impliquin personalitats i entitats culturals.

L’objectiu de l’entitat feminista és “visibilitzar, denunciar i lluitar contra la discriminació i els abusos de poder”.

Es crea una adreça electrònica per rebre denúncies

El col·lectiu Dones i Cultura han creat una adreça electrònica on esperen rebre totes aquelles denúncies anònimes i confidencials que tinguin a veure amb les presumptes males actuacions de Pasqual.

De moment, el Teatre Lliure encara no s’ha pronunciat sobre aquesta situació.