Lluis Pasqual director del Teatre Lliure, Emmsa Vilarasau i Vicky Peña

Hores després que el col·lectiu Dones i Cultura fes públic un manifest denunciant el “tracte vexatori” i l’“abús de poder” de Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure, cap als seus treballadors ara són un centenar de persones de les arts escèniques i també de la cultura en general els qui han sortit a donar suport al dramaturg.

La versió del teatre ha arribat via comunicat: “Els sotasignants donem el nostre suport a Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure, com a membres d’equips artístics i tècnics de muntatges dirigits per ell -i que formen part de la memòria escènica, tant d’aquest país com d’arreu-, o com a professionals del món del teatre i de la cultura que hem treballat o col·laborat amb ell”, diu la nota. El text fa pública una llarga llista de noms que donen suport al director.

Directors, intèrprets, professionals del teatre i també escriptors -la majoria dels quals han treballat amb ell en alguna ocasió- han donat la cara per defensar-lo davant les recents acusacions. Alguns d’ells són Emma Vilarasau, Núria Espert, Mercè Sampietro, Ana Belén, Vicky Peña, Eduard Fernández, Antonio Banderas i Jordi Bosch. Entre les signatures hi figuren les de productors com Daniel Martínez, de Focus, i José Luis Pereyra, de la companyia de la bailaora Sara Baras. També han sortit en defensa seva els directors teatrals Josep Maria Flotats, Josep Maria Mestres i Juan Carlos Martel. L’artista i escenògraf Frederic Amat i el cineasta Mariano Barroso s’han adherit igualment al manifest.

El Comitè de Treballadors encarrega una investigació

El Comitè de Treballadors del Teatre Lliure ha encarregat un estudi per investigar la denúncia “d’abusos” de Lluís Pasqual. A més ha demanat a la Fundació Teatre Lliure que gestiona l’equipament que “posi en marxa els mecanisme que cregui convenients en el marc de la llei de prevenció de riscos laborals”.

Una denúncia que arriba després de renovar el mandat

L’entitat Dones i Cultura -formada per 800 persones relacionades amb l’àmbit cultural- van demanar aquest dimecres, a través d’un manifest, la destitució de Lluís Pasqual al capdavant del Lliure. Les queixes van sortir a la llum quan una jove actriu Andrea Ros va denunciar a través de les xarxes socials que el director l’havia “cridat, posat en evidència i ridiculitzat en públic”. Precisament fa unes setmanes el Patronat del Teatre Lliure va renovar el mandat de Pasqual fins al 2021.