‘Les coses bones’, la secció més optimista del “bàsics”, repassa les notícies positives dels últims dies amb el periodista Carlos Márquez. En aquesta ocasió posa la lupa optimista en les obres del Camp Nou, en concret en el dia a dia que documenta a través de les xarxes socials un veí que hi viu al costat i que ja ha fet famosa la benvinguda als seus vídeos: “Què passa, ‘campnowers'”. També s’ha fixat en el guany en la protecció per al patrimoni de la ciutat. S’ha anunciat que la Casa Sayrach passa a ser Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric. 

1. Què passa, ‘campnowers’

Márquez s’ha fixat en una persona que viu a la vora del Camp Nou i que des de setembre està compartint a les xarxes socials el dia a dia de la construcció de l’estadi. Explica que fa mig any que el segueix i, a banda de fer-ho amb gràcia, et permet seguir en detall l’evolució de les obres, que van començar el juny de l’any passat.  

Enric Cerveto va començar amb una sabata i una espardenya i avui ja té un compte d’Instagram, de Twitch, de YouTube i de TikTok (tot, sota el paraigua de @camp.nou.now). Va començar fent vídeos només a Instagram i de seguida va començar a fer servir la frase que ja l’identifica: “Què passa, ‘campnowers'”.

L’Enric ha generat una comunitat de jubilats 2.0, com els anomena, però no només a Barcelona i a Catalunya, sinó que té seguidors de tot el planeta. De fet a Twitch i a YouTube té un directe obert tot el dia amb la càmera mirant cap al Camp Nou. Un exemple: el periodista hi ha entrat aquest dimecres a les 11 i tenia 112 persones mirant-lo.  

Gent caminant, camions que van i venen, un voyeurisme de l’obra “molt curiós”, diu Márquez. Ho fa en castellà i català i els vídeos en català tenen més “m’agrada” que els que fa en castellà. El periodista creu que és curiós perquè no hi ha futbol al Camp Nou, però l’Enric amb el temps ha anat agafant una mica de veu de locutor de futbol. Ja el coneixem, ha ensenyat la cara. La primera vegada que es va mostrar al públic va ser el 31 de desembre amb el corresponent missatge nadalenc per desitjar un bon any.

2. La Casa Sayrach, monument històric

El govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que la Casa Sayrach, ubicada a l’avinguda Diagonal amb el carrer d’Enric Granados, passa a ser Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric. 

Ara, al marge de la protecció que ja tenia, es delimita un entorn de protecció al voltant de l’edifici per garantir-ne la preservació. Aquesta catalogació és el sostre màxim de la protecció d’una construcció.

Manuel Sayrach va projectar la Casa Sayrach l’any 1915 i va néixer gràcies a l’expansió del pla Cerdà. betevé la va visitar el 2020 amb el fill de l’arquitecte. Márquez anima a entrar-hi, ja que l’interior de l’edifici és com entrar dins la panxa de Moby Dick. Les parets i el sostre recreen el fons del mar amb formes ondulants i criatures marines sorgides de la ment creativa de l’arquitecte modernista.

La Casa Sayrach, Casa Alien o Casa Nata és un dels darrers exponents del Modernisme arquitectònic a Barcelona. Diu Márquez que és curiós, perquè Sayrach i Carreras no havia acabat la carrera i no va poder signar l’obra, que es va haver d’atribuir a Gabriel Borrell Cardona.  

Als baixos hi ha el restaurant La Dama des del 1987, que va estar a punt de desaparèixer l’any 2015, però va poder tornar a obrir el 2016.  

Un mirall de Gaudí com a pagament d’un impost

Quan va morir el fill de Manuel Sayrach, els seus fills van heretar i això va generar una gran plusvàlua, ja que la finca tenia una valor cadastral de 3,37 milions d’euros. Havien de pagar 233.000 euros, que, pel que sembla, els fills no tenien. La solució? Pagar una part en espècies: un mirall dissenyat per Gaudí que tenien al rebedor de casa. 

Va ser la primera vegada que l’Ajuntament va acceptar la cessió en propietat d’una obra d’art com a part del pagament d’un impost. El febrer del 2023, el Ple va votar favorablement i el mirall ja forma part del fons del MNAC.