Una quarantena d’activistes i membres de l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) han tallat l’aigua a la seu de Turisme de Barcelona i han empaperat l’entrada de l’edifici del Consorci per reclamar mesures urgents i restriccions més severes al turisme davant l’emergència per sequera. Davant d’una nova temporada turística que inicia amb la Setmana Santa, els moviments veïnals que han participat en aquesta acció sorpresa veuen amb molta preocupació la competència per l’aigua els pròxims mesos si no plou.

Les associacions denuncien que, mentre l’agricultura, la ramaderia i la indústria han de reduir el seu consum d’aigua en un 80 %, 50 % i 25 %, respectivament, al turisme només se li ha prohibit d’omplir piscines.

Denuncien manca de transparència

Les organitzacions es queixen de la manca de transparència en el món hoteler. “Tres anys després de l’inici de la sequera, encara no existeixen dades públiques sobre el consum real del sector turístic. Fins ara, les úniques dades que es mouen són les llançades pel Gremi d’Hotels, que afirmen que un turista de luxe consumeix 2,5 vegades més que un habitant de Barcelona”.

Afegeixen que “l’únic estudi públic existent és l’encarregat a Barcelona Regional el 2016 i conclou que el consum del turista de luxe és més de cinc vegades superior.” És per això, que els manifestants demanen comptabilitzar el consum d’aigua del sector turístic de forma diferenciada. Les organitzacions han denunciat les pressions del sector turístic per fer el transvasament de l’Ebre a Barcelona, continuar amb la sobreexplotació del Ter o plantejar com a única opció el creixement de l’oferta d’aigua.