“Indignació, desesperació i frustració”. Amb aquestes tres paraules ha descrit l’advocada de la víctima de Dani Alves la decisió de deixar el futbolista en llibertat amb una fiança d’un milió d’euros. En declaracions als periodistes, Ester García ha assegurat que com a lletrada “m’és molt difícil explicar a la meva clienta les raons legals o racionals de per què s’ha arribat a aquesta resolució”. Segons García, “s’aparta del concepte de justícia material i fa una distinció entre la justícia per als rics i per als que tenen una capacitat econòmica normal“.

En aquest punt, la lletrada ha recordat que l’acusat ja va tenir una pena reduïda perquè va poder consignar 150.000 euros: “No entenem com una persona condemnada per violació amb violència ha pogut sortir pràcticament immediatament en llibertat. No hauria passat si no tingués la seva capacitat econòmica”.

Quan li han preguntat si creu que hi ha risc de fuga, García no ho ha dubtat gens: “El risc de fuga és evident. Ja ho era en la resolució del 5 de desembre del 2023 per la qual es va decidir mantenir-lo a presó preventiva. Les condicions són les mateixes, però ara amb una condemna”, ha afegit.

García ha confirmat que recorreran contra la decisió judicial, però també ha admès que, ara que Alves ja no estarà empresonat, “tots els procediments es dilataran més que si s’hagués mantingut en presó preventiva”.
L’advocada també ha explicat que la seva clienta li ha comentat que l’esforç de tots els professionals que han intervingut al cas, metges, els mossos i els responsables d’atenció a la víctima, “no ha servit per a res”. Tot i així també li ha manifestat que “continuarà lluitant”.

Alba Alfageme, psicòloga: “S’evidencia que la justícia té un biaix masclista i classista”

Més veus han qualificat de classista la decisió de la justícia. Per la psicòloga especialitzada en violències sexuals Alfa Alfageme, la llibertat amb fiança d’Alves envia a les dones un missatge d’inseguretat i indefensió davant d’homes amb recursos econòmics. “Ens evidencia altre cop que la justícia, que té un biaix masclista, també té un biaix classista. Amb els diners puc agredir algú i tinc més possibilitats de sortir molt més ràpid d’una altra persona que no tingui aquesta part econòmica”. Alfageme afegeix que el missatge és “perniciós per a les dones” i les situa novament en una situació de desigualtat.

No sortirà de la presó fins aquest dijous

Dani Alves no sortirà aquest dimecres de la presó. Les seves advocades, Inés Guardiola i Miraida Puente Wilson, acompanyades d’un amic de l’exfutbolista, han anat a la presó de Brians 2. Com que Alves no ha dipositat abans de les dues de la tarda la fiança, no podrà abandonar el centre penitenciari fins aquest dijous. Un cop el tribunal comprovi que s’ha fet l’ingrés, es redactarà una acta per notificar a la presó que l’acusat queda en llibertat.

En la seva resolució, la secció 21a de l’Audiència ha acordat aquest dimecres deixar en llibertat Alves sota fiança en entendre que s’ha reduït el risc de fugida després de la sentència que el condemna a quatre anys i mig de presó per violar una jove al bany d’un reservat de la discoteca Sutton el 30 de desembre del 2022.

L’acta judicial també prohibeix a l’exjugador apropar-se a menys de 1.000 metres del domicili de la víctima, el seu lloc de treball i qualsevol altre lloc que pugui freqüentar així com comunicar-se amb ella sota cap concepte.