mirall Antoni Gaudí

Fet històric a la hisenda municipal. Per primera vegada, Barcelona ha acceptat la cessió en propietat a favor de l’Ajuntament d’una obra d’art per pagar un impost municipal. En concret, es tracta d’un mirall d’Antoni Gaudí, valorat en 60.000 euros, que servirà per sufragar una part de la plusvàlua municipal a l’hereva de la Casa Sayrach, la finca modernista de l’avinguda Diagonal.

La propietària del mirall és Isabel Ferran Sanahuja i en fa entrega per finançar parcialment els impostos per l’herència de la Casa Sayrach. El mirall té un marc de talla estucada i daurada amb el perímetre bisellat i està en molt bon estat de conservació. Segons els experts, és un objecte que es va fabricar en sèrie a partir d’una maqueta d’Antoni Gaudí.

El mirall passarà a enriquir el fons cultural de la ciutat, ja sigui com a part de la col·lecció municipal o bé per enriquir la col·lecció d’art modern de Gaudí del MNAC.

Aval unànime del ple municipal

Aquest pagament ha rebut el vistiplau unànime del Ple Municipal d’aquest mes de febrer. La llei permet el pagament d’un tribut local a través d’obres o béns que estiguin en el Patrimoni Cultural Català, sempre que hi hagi un informe favorable del Departament de Cultura i el Plenari Municipal ho accepti. En aquest cas, tots dos supòsits s’han donat: el mirall es va incloure en el catàleg el juliol del 2021 i el Ple hi ha donat llum verda aquest mateix divendres.

Un mirall modernista i amb una història singular

El mirall, atribuït a Gaudí, és d’estil modernista i, a banda de l’autoria, també és rellevant per la seva singularitat i història. El primer propietari va ser l’arquitecte Manuel Sayrach, que justament va treballar amb Antoni Gaudí.

La documentació que l’acompanya assenyala que en origen era a la planta principal de La Pedrera i que ha estat exposat a diferents mostres, a les Galeries Nationales du Grand Palais de París i, fins i tot, al Museu Picasso de Barcelona.