casa Sayrach

(Agències/Redacció) El govern de la Generalitat ha anunciat que la Casa Sayrach, edifici emblemàtic de l’avinguda Diagonal, passa a ser Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric, de manera que a més es delimita un entorn de protecció al voltant de l’edifici per garantir-ne la preservació. Aquesta catalogació constitueix la categoria superior de protecció d’una construcció.

L’edifici més important de l’arquitecte Manuel Sayrach i Carreras

La Casa Sayrach, projectada el 1915 per Manuel Sayrach i Carreras, és lobra més destacada de l’arquitecte santsenc, juntament amb la veïna Casa Montserrat Fatjó, que va construir per a la seva dona. L’edifici va ser un dels primers a erigir-se en una Diagonal naixent, que seguia els paràmetres urbans de la trama projectada per Ildefons Cerdà. El vestíbul, l’escala, les portes i les baranes incorporen formes sinuoses molt gaudinianes, inspirades en la natura i que recreen el fons del mar. 

A l’interior de les plantes les solucions arquitectòniques tenen una lectura més geomètrica i les línies són més simples i clàssiques, trets diferencials del Noucentisme, que ja en aquella època començava a imposar-se. El disseny de l’immoble també està influenciat pel moviment higienista de principis del segle XX, amb la integració de la ventilació i la il·luminació dels espais interiors i la incorporació de diverses cambres higièniques.