La finca en qüestió té 28 habitatges, dels quals una vintena tenen contractes de lloguer vigents i alguns, fins i tot, de caràcter indefinit. La PAH hi té sis pisos ocupats. Amb l’aturada de les obres que ha ordenat l’Ajuntament, tots els permisos que tenia fins ara el propietari queden sense efecte. Quan vulgui demanar una llicència d’obres major haurà de presentar un projecte de reforma de l’edifici.

El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha explicat que el propietari “ha anat més enllà” del que li permeten els permisos menors, que no serveixen quan s’afecta l’estructura de l’edifici. Segons Montaner, s’ha actuat en la coberta i la façana i s’han destrossat pisos buits. El regidor ha dit que amb la picaresca dels permisos s’ha volgut saltar l’obligació legal de reallotjar els llogaters durant les obres si dificulten viure a l’immoble i reallotjar-los quan acabin.

L’Ajuntament té detectats 38 immobles a la ciutat comprats per fons d’inversió que pressionen els veïns perquè marxin. “No estem davant una situació generalitzada”, ha dit el regidor de l’Eixample, Gerardo Pisarello, que ha admès, això sí, que grans fons d’inversió busquen beneficis amb aquestes actuacions. “Com més gran és el que hi ha al darrere, els controls han de ser més estrictes”, ha sentenciat. L’Ajuntament està treballant a poder incorporar a les llicències d’obres un compromís dels propietaris per respectar els drets dels llogaters.

La PAH celebra que s’aturin les obres

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que al juliol va decidir ocupar alguns dels habitatges buits de l’immoble per denunciar el que consideren un cas greu d’especulació immobiliària, ha celebrat avui l’ordre del consistori perquè s’aturin les obres. Una de les portaveus de la plataforma, Lucía Delgado, ha assegurat que es tracta d’un “precedent esperançador”. També ha dit que és la mostra que si els veïns s’organitzen i denuncien casos d’aquest tipus a l’administració, es poden trobar solucions.