La Generalitat “obrirà en els propers dies” el centre d’atenció immediata (CAI) per a menors no acompanyats previst inicialment a la Marina, a prop del passeig de la Zona Franca. Ho ha confirmat aquest dilluns la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, en una entrevista al ‘bàsics’. De fet, ha matisat que aquest nou centre “no s’obrirà a la Zona Franca per qüestions jurídiques i administratives, no pas perquè hi hagi hagut manifestacions, però sí en un municipi proper a Barcelona“, tot i que no l’ha concretat.

El centre tindrà 50 places i no serà de caire residencial, tal com ha relatat Oliva. En aquest sentit, s’hi podran dirigir tots els joves que arribin a Barcelona i a l’àrea metropolitana i se’ls farà “un acompanyament educatiu i identificacions policials per saber si són menors o no”. Llavors, se’ls acompanyarà mentre esperin poder tenir una plaça a algun altre centre de Catalunya“.

Ara per ara, a Catalunya hi ha 5.200 menors que han migrat sols, dels quals 500 es troben ara mateix a Barcelona. D’aquests menors que són a la ciutat, 50 ja han complert la majoria d’edat, i segons ha puntualitzat Georgina Oliva, “al 70 % d’aquests joves que ja han fet els 18 anys se’ls està fent un acompanyament”.

Les previsions de la Generalitat per a aquest any, però, són que arribaran a Catalunya uns 6.000 menors no acompanyats més, el doble que l’any passat, quan ja en van ser uns 3.000.

En aquest sentit, l’executiu de Quim Torra ha anunciat que engegarà un pla de xoc per reforçar l’atenció dels menors migrants amb dinàmiques de carrer i destinarà més recursos a aquells joves amb problemes de salut mental o addiccions. Aquesta estratègia, de fet, va ser anunciada després que la parròquia de Santa Anna fes públic que ajuda nois que acampen a l’exterior de l’església.

“L’Estat no ens informa de res”

La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha lamentat que és impossible planificar com resoldre aquest fenomen perquè “l’Estat no ens informa de res”. És una situació que, segons ha denunciat, no permet a la Generalitat -les autonomies són les administracions que tenen les competències sobre atenció a la infància i l’adolescència- “conèixer quants menors arriben a l’estat, a quines comunitats autònomes es dirigeixen“.

Enguany, però, “el govern treballarà amb projeccions pròpies” d’arribada de menors – en calculen 6.000 aquest any-, a partir de les quals “poder planificar”, ha explicat la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut. I, segons ha avançat, “aquest any no obrirem més centres, sinó que destinarem més recursos a la transició cap a l’autonomia dels joves”, entesa com l’etapa en la qual perden la majoria d’edat”.

Aquesta planificació hauria de servir per gestionar “l’onada d’arribades de l’any passat” que van desbordar el sistema d’atenció i, fins i tot, els Mossos d’Esquadra. Mitigar-ho, va suposar “obrir molts centres i recursos econòmics” sobre la marxa i en funció “de les necessitats del moment”, relata Oliva. És per això que “va caldre incorporar nous professionals per treballar amb els menors, i pot ser no tothom tenia les millors capacitats”, tal com va denunciar dies enrere al ‘bàsics’ el vicepresident del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya.