Més d’un centenar de veïns i comerciants de la Marina s’han manifestat aquest dilluns a la tarda per protestar contra el nou centre d’atenció immediata (CAI) per a menors migrants que la Generalitat preveu obrir a la Zona Franca a finals de juny. Denuncien que l’equipament, en què també hi haurà un espai dedicat als joves que viuen al carrer, serà molt pròxim als barris i temen que els porti conflictes i inseguretat.

La mobilització l’ha organitzat la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Comerciants de la Marina, que els darrers dies ja ha fet córrer la convocatòria a través de les xarxes socials. L’entitat critica que el polígon de la Zona Franca i els barris de la Marina són el calaix de “tot el que no volen a la resta de la ciutat” i acusa les administracions de tractar-los com “el cul de Barcelona”.

Amb crits i pancartes de rebuig, han exigit una reunió urgent amb el govern català per trobar alternatives i els han retret no haver-los informat abans. Abdo Florencio, el president de la Coordinadora, explica que no volen “un centre obert en què els adolescents puguin anar i tornar perquè al barri ja en tenim un, i no volem tenir problemes”. “Ja hem tingut enganxades entre el nostre jovent i els menors migrants“, afegeix.

Entitats de Sants-Montjuïc, molt crítiques amb la protesta

La plataforma Sants, Hostafrancs i la Bordeta Acullen —que agrupa una trentena d’entitats del districte de Sants-Montjuïc— critica durament la concentració i la reacció de veïns i comerciants de la Marina. Demana que es deixi de criminalitzar els menors migrants i que no se’ls relacionin amb la delinqüència. Es remet a les dades que els Mossos d’Esquadra van fer públiques fa uns dies: més del 80 % d’aquests joves no han delinquit mai.

Toni Piñeiro, membre de la plataforma, alerta que protestes d’aquest tipus alimenten el “racisme i la xenofòbia” als barris i aplanen el camí als conflictes, com és el cas de l’enrenou a Rubí o els assalts a centres de menors de Canet de Mar i Castelldefels. La plataforma també en responsabilitza l’Administració: reclama a la Generalitat que es reuneixi amb veïns i comerciants a l’hora d’iniciar projectes com el nou CAI i, així, s’evitin reticències i reaccions violentes.

Un inventari d’espais buits per als menors

La plataforma Sants, Hostafrancs i la Bordeta Acullen es va crear després de l’estiu per ajudar en l’acollida de menors migrants que viatgen sols, també de refugiats. Des d’aleshores, han fet un inventari d’espais buits als tres barris perquè s’hi puguin fer centres per als joves que arribin a Barcelona. Ara estan encallats: esperen una reunió amb l’Ajuntament per començar a treballar de forma conjunta. La trobada s’havia programat fa uns mesos, s’ha anat posposant i encara no té data definitiva.