La tranquil·litat ha durat poc. Fa només un mes, la pressió veïnal va aconseguir aturar el llançament de Manuela Núñez, símbol ja de la resistència del Gòtic contra l’assetjament immobiliari i la gentrificació. Es tractava aleshores d’un desnonament amb data oberta, però amb un termini concret per executar-lo (la primera quinzena d’octubre).

Entitats del barri, com Resistim al Gòtic, van organitzar activitats durant tots aquells dies davant del portal de la Manuela, al carrer dels Obradors, 5. Aquest sistema de guàrdia també l’han utilitzat altres col·lectius en defensa de l’habitatge per evitar que la comitiva judicial i policial sorprengui els afectats. Ara, però, serà més complicat.

Entre les 8 i les 22 h

“No me l’esperava, almenys no tan aviat”, reconeix la Manuela. Es refereix a la nova notificació que va rebre la setmana passada i que introdueix una novetat en l’estratègia del jutge. Ja no es limita només a deixar oberta la data per al desnonament, sinó que tampoc concreta, com havia fet abans, un període de temps durant el qual es pot executar. L’única concreció: que es faci entre les vuit del matí i les 10 de la nit. És a dir, en qualsevol moment del dia.

“Em pensava que ja m’ho havien arreglat i ara, en canvi, és pitjor“. La Manuela torna a viure ara amb l’ai al cor: “Sento un soroll i em penso que són ells”. I ho fa en les mateixes condicions pèssimes que els últims dos anysno té aigua corrent, ni lavabo ni dutxa, tampoc pany a la porta ni finestres. Així li va deixar el pis, diu, un operari de la constructora propietària del pis, un presumpte assetjament immobiliari que la Manuela va denunciar però que es va arxivar.

Pendent d’un pis

L’ordre de desnonament arriba mentre la Manuela continua pendent d’un pis de la Mesa d’Emergència. “Fa tres mesos em van dir que només tenia tres persones al davant a la llista”, explica. Però l’habitatge, de moment, no arriba. “No demano un palau, només vull una caseta amb lavabo i cuina”. La solució semblava imminent després de frenar el llançament de l’octubre, però de moment no ha arribat.

Presentaran un recurs a les Nacions Unides

Resistim al Gòtic

, que està fent l’acompanyament i el suport legal en el cas, assegura que “mai no s’havien trobat amb un desnonament obert com el d’ara” i lamenten que, tot i que es desplaçaran al pis de la Manuela tan bon punt arribi la comitiva judicial, “no seran a temps d’impedir l’execució”.

Per la seva banda, l’Observatori DESC qualifica de “manifestament il·legal” el desnonament al qual s’enfronta aquesta veïna del Gòtic i, per intentar frenar-lo, presentaran un recurs al jutjat que l’ha ordenat, però també n’estan preparant un altre per enviar al Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals (CDESC) de les Nacions Unides. El dictamen d’aquest organisme podria forçar l’Estat a aturar cautelarment el llançament fins que hi hagi un reallotjament, sempre que el jutge en faci cas.